Slice of Living 2018

Lágy minimalizmus

A látványélmény a mindennapi élet szerves része lesz

Mire kell koncentrálnia a formatervezőnek? Az egyik kulcskérdés, hogyan találjuk meg a tv kényelmes, természetes helyét a lakótérben, ahol szerves része lehet a mindennapoknak. Az erre adott válasz a „lágy minimalizmus” koncepciója, amelyben a meleg, tetszetős formák és textúrák sallangmentes konfigurációkkal párosulnak, erősítve a látványélményt.

Félúton a harmónia és a hangsúlyos szerep között

Ha a formatervezők feladata a tévé és a lakótér összhangba hozása, a műtárgyakból is meríthetnek ihletet. A szobrok és más műalkotások képesek természetes berendezési tárgyként funkcionálni, annak ellenére, hogy figyelemfelkeltő látványelemekkel rendelkeznek. A „harmonizáló” és „hangsúlyos” elemek, két látszólag összeegyeztethetetlen jellemző vegyítésével a művészet kényelmet és luxust sugárzó, egyedi jegyekkel tölti meg a teret. A „lágy minimalizmus” koncepciójának központi célja a diszkréció és a feltűnőség egyesítése a tévé mint kézzelfogható tárgy megjelenésébe.

Tetszetős formák
Széken ülő ember
Kellemes textúrák
Érintésre váró felületek
Luxust sugárzó függönyök
Színezett szürke lemezek

Könnyű kezelhetőség: embereknél és tévéknél is fontos jellemző

Ha a tévék el tudnák érni azt a bizonyos egyensúlyt, az emberek több konfigurációból választhatnának – ennek köszönhetően a tévék jobban beágyazódnának a mindennapi élet szövetébe. Effajta intimitás megvalósulásához a tv formavilágának melegséget kell sugároznia. Ha valaki túl szenvtelen és visszafogott, lehet, hogy mások kellemetlenül érzik magukat a társaságában. Igaz ez a tévékre is: lehet, hogy a letisztult forma kulcsfontosságú a látványhoz, de fennáll a kockázat, hogy a kialakítás hideg és idegen érzetet kelt, ha a minimalista vonal túl erőltetett. Ez az alapvetés áll a „lágy minimalizmus” koncepció hátterében. A finom részletek, meleg árnyalatok, tetszetős anyagok és textúrák melegséget visznek a minimalista kialakításba. Mi ennek az eredménye? Egy olyan tv, amely bekapcsolt állapotban ámulatba ejt, az oda nem illő elemeket kiiktatva a legtöbbet hozza ki a látványból, kikapcsolva ugyanakkor kellemesen mutat környezetében, a műalkotásokhoz hasonlóan összhangban áll az őt körbefogó térrel. Oly korban élünk, amikor az egyszerűség és a komfortérzet fontosabb, mint valaha. A „lágy minimalizmus” ebből a gondolatból kiinduló koncepciója új formában testesíti meg a tévé fogalmát.

Hogy jöhet létre új érték egy ellentmondásból?

Mindig megpróbálkozunk azzal, hogy az ellentmondásban, paradox dizájnelemekben új élményt, új értéket találjunk. A „lágy minimalizmus” koncepciója lényegében olyan, mintha a „fehér fekete” lenne a célunk. Hangsúlyosan jelen van, de a videorendszerek hűvös, visszafogott érzetével olvad bele a környezetébe. Számunkra az volt a lényeg, hogy olyan tévét fejlesszünk ki, amely egyensúlyba hozza ezt a két ellentétes dimenziót, és harmonikusan illik korunk életstílusába.

Tako, művészeti vezető

Figyelemre méltó, a teret kihangsúlyozó megjelenés

A művészi megjelenésű szoborra emlékeztető BRAVIA® állvány négyszögletes fémrudakból álló, egyszerű szerkezet, amely csak egy-egy ponton érintkezik az alatta lévő felülettel. Kialakítása olyan egyedülálló egyensúly- és feszültségérzetet kelt, amilyennel csak galériák kiállítóterében találkozni. 

Az erős és átgondolt konstrukciónak köszönhetően, melynek stabilitását egy fordított V-alak biztosítja, az állvány ideális helyet teremt a hangprojektor számára, és kecsesen illeszkedik a környező élettérhez.

A letisztult formavilágú BRAVIA OLED-tévékészülék két elemből áll: az egyik az állvány, a másik pedig a képernyő. A panelek éleinek lekerekítésével a tervezők a kecses kialakítást kihangsúlyozva könnyedebb, légiesebb érzetet keltettek.

A képernyő kikapcsol, de a stílus megmarad

A lakótérben nem minden tölt be konkrét funkciót; a műtárgyak, szobrok például nem igazán csinálnak semmit. A kikapcsolt tévé is ilyen. A műalkotások puszta jelenléte energiát és gazdagságot sugároz – mi pedig látni akartuk, hogy a tévékből is ki tudjuk-e hozni ezt. Ehhez új megközelítést kellett találnunk, amely a, „lágy minimalizmus” nevet kapta. A televízió fizikai jelenlétét immár nem figyelemelterelő tényezőnek tekintjük, amit el kell tüntetni, hanem jelentéssel bíró tárgyként gondoltuk újra.

Yokota, művészeti igazgató

Kellemes összetartás

Gyakorta a lakótérben található különféle dolgok kusza egyvelege ad egységes képet a helyiségnek. A célból, hogy ez az egymást kiegészítő sokféleség a BRAVIA® jellemzője legyen, a formatervezők egymáshoz igazították az állványnak és a hangprojektor burkolatának – két vizuálisan elkülönülő elemnek – a vonalait, így kellemesebb az összkép.

A kézműves dísztárgyak lágy, finom vonalvezetése

A kézműves formák természetes módon tudnak tökéletességet sugározni – akár egy tányért tart a kezében az ember, akár egy székben ül, akár egy szerszámot fog. A BRAVIA® tervezői arra törekedtek, hogy különféle apró módosításokkal megragadják ezt az érzést: például az előlap sarkainak és a hangprojektor burkolatának lekerekítésével lágy, kecses formát hozzanak létre.

A funkcionalitás szépségét bemutató mintázatok és alapanyagok

A BRAVIA® formatervezők a tv hátlapjának kialakítása során innovatív megközelítést alkalmaztak: például geometrikus mintázat szerint rendezték el a hőleadó nyílásokat és csatlakozófedeleket, így a tévé legalább olyan elegáns hátul-, mint elölnézetből. A hangprojektor ugyanakkor különböző alapanyagok egyedülálló ötvözete, amely nemcsak erősíti látványával az alkotóelemek funkcionális szerepét, hanem az általános dizájn és a készüléket körülfogó tér közötti esztétikai összhangot is fokozza.

A kulcs az egyensúly

A hangprojektor olyan hangzást produkál, amelyre a tévé önmagában nem képes – a magas hangtartományt például különösebb erőfeszítés nélkül képezi le. Tervezésénél arra összpontosítottunk, hogy megtaláljuk a kellő egyensúlyt, amelyben mind megjelenése, mind kapcsolata a tévével, mind a belső térrel alkotott harmóniája a helyére kerül.

Wada, felelős igazgató

Az ember és tévé között melegebb, kellemesebb kapcsolatot teremtő BRAVIA® dizájn komoly előrelépést jelent a lakótérben átélhető látványélmény terén.