Csomagolás a bolygó védelmében

Az erőforrások megőrzésére irányuló erőfeszítései részeként a Sony tevékenyen törekszik a fülhallgatóinak csomagolásában felhasznált műanyag mennyiségének csökkentésére. 

1. kezdeményezés

Műanyag helyett papírcsomagolás
A műanyagtartalom csökkentése 90%-kal

Széles körű megújítási erőfeszítéseink keretében a meglévő típusok külső csomagolásának alapanyagaként műanyag helyett papírra váltunk. Nevesítve: az MDR- EX15AP külső csomagolásának áttervezésével a műanyagfelhasználás arányát kb. 96%-ról 5% alá csökkentettük.

A műanyagfelhasználás összevetését bemutató illusztráció
A műanyag-felhasználás mértékének összevetése

[1]  Technológiai újítás előtt  [2]  Technológiai újítás után

Két termékcsomagolás képe; a technológiai újítás előttről és utánról
Az MDR-EX15AP csomagolásának általános nézete

[1] Technológiai újítás előtt  [2] Technológiai újítás után

Kevesebb műanyaggal az egyszerűbb újrahasznosításért

Az egyenkénti kartonkialakítás korábban PP (műanyag) laminátumot tartalmazott, amely kizárta az újrahasznosítást. Ezt kopásálló lakk váltotta fel, amellyel a kartonanyag újrahasznosítható marad. 

[1]  Papírfelület PP-laminálási eljárása
[2]  UV-lakk felhordása nyomtatási technikával

Illusztráció

2. kezdeményezés

Csomagolás kevesebb műanyaggal

A fenntarthatóság volt a WF-1000XM4 termékfejlesztésének egyik alaptétele, aminek köszönhetően sikerült jelentősen csökkenteni a fülhallgató termékcsalád csomagolásának műanyagtartalmát. A fülbetét polietilén zacskóját és ütésvédelmi párnáját papírral váltottuk ki, így itt használtunk elsőként papírtálcát a fülhallgatóink esetében. A korábban műanyagból készített karcolásálló EVA és szigetelőlap helyett szintén papírból készült megoldást alkalmazunk.

Sony-féle „Original Blended Material”

Innovatív kevertpapír-csomagolásunk a valódi, a gyártástól az újrahasznosításig terjedő fenntarthatóság jegyében született. A címke kivételével a WF-1000XM4 csomagolásának anyaga teljes egészében „Original Blended Material”.

Illusztráció az alapanyagforrások térképével
Forrás és előállítás

Alapanyag újrahasznosított papírból és fenntartható erdőgazdálkodásból

Papíralapú anyag képe
Anyagok

A legkülönfélébb csomagolási elemek is az anyagkeverékből készülnek, így egyszerűen és elérhető módon újrahasznosíthatók

Keita Sakane

Villamossági vezető/projektvezető

Mobile Product üzleti részleg,
Home Entertainment & Sound Products üzleti csoport
Sony Corporation

Villamosmérnök portréképe

Néhány éve, amikor a típus felelősének kineveztek, aggódtam a csomagolás kihasználatlan részei, valamint az útmutató vastagsága miatt, és javítani akartam ezeken. Az emberek a regionális és országos piackutatások során elmondták, hogy környezettudatos tervezéssel megalkotott termékeket kívánnak vásárolni, ami erős ösztönzést jelentett számunkra.

A csapat megvizsgálta a kihasználatlan csomagolástér csökkentésének lehetőségeit, valamint az útmutatóban használt kifejezéseket. Környezetbarát anyagok használatakor költségproblémák merülnek fel, de sikerült áthidalni ezeket a termék összméretének, valamint a csomagolóanyag felületének csökkentésével. Úgy gondolom, a méretcsökkentésnek köszönhetően szállításkor is kisebb a környezeti hatás.
Büszke vagyok arra, hogy sikerült olyan terméket létrehoznunk, amellyel nem csupán az ügyfelek elégedettek, hanem még környezettudatos is. Ezúton is köszönöm mindenkinek az együttműködést a koronavírus-világjárvány időszakában.

Gépészmérnök portréképe
Katsuro Hashimoto

Gépészmérnök

Mobile Product üzleti részleg,
Home Entertainment & Sound Products üzleti csoport
Sony Corporation

Számos Sony fülhallgató csomagolásán dolgoztam, de úgy gondolom, hogy a WF-1000XM4 „100%-ig műanyagmentes csomagolása” a Sony első, és talán az egész ágazatban egyedülálló környezettudatos intézkedése.
Mostanáig mindig magától értetődően műanyagból készültek a csomagolások, de ebben az esetben elvárás volt a 100%-ig műanyagmentes csomagolás, így a tervezés ugrásszerűen nehezebbé vált.
Az ötletek átbeszélése és a felmerülő problémák egyenkénti megoldása útján végül sikerült olyan csomagolást létrehoznunk, amelyhez egyáltalán nincs szükség műanyagra.
A jövőben is folytatjuk a környezettudatos csomagolás alkalmazását.