BRAVIA – fenntarthatóság minden jelenetben

A mind nagyobb tévéképernyők iránti kereslet miatt nőhet az erőforrás- és energiafelhasználás is.  Ugyanakkor a Sony fenntarthatósági törekvései hatásfoknövekedést hoztak a fejlesztéstől egészen a tévézésig.

A lenyűgöző élmény és a környezeti megfontolások találkozása

Hatalmas élmény, kevesebb nem megújuló anyag

A BRAVIA termékcsalád a leginkább magával ragadó tévézési élményt és lenyűgöző formatervet képviseli, emellett olyan innovációkat, amelyek segítenek visszafogni a nem megújuló erőforrások felhasználását, és csökkenteni a környezeti hatásokat.

Az új műanyagok és az összműanyag mennyiségének visszaszorítása

Sony speciális tervezés a fenntarthatóságért

Teljes mértékben integráljuk az újműanyag-csökkentési törekvéseinket a csomagolástól a nagyobb részelemekig mindenbe – például a készüléktest hátsó burkolatánál.

Az új műanyagok használatának 50%-os csökkenését bemutató grafikon (a 2018-as modellhez képest).
Újrahasznosított műanyagok kiugró arányban – Sony SORPLAS™

Minden tervezési lépést átgondolva – az anyagtól az esztétikumig – tovább növeljük a felhasznált újrahasznosított anyagok arányát a formaterv feláldozása nélkül. Az A80 sorozat 55" készülékeinek burkolata a Sony által kifejlesztett SORPLAS™ újrahasznosított műanyag, így az új műanyag használata kb. 50%-kal csökkent, a felületük mégis minőségi.

Külső légbefúvás

A precíziós öntési technológia erős szerkezetű, szépséges paneleket eredményez, amelyek számottevően könnyebbek. Hagyományos eljárásnál az öntőforma túltöltése zárja ki az egyenetlenséget; azonban külső levegőbefúvásnál műgyantarészecskék légáramba juttatásával küszöbölhető az alaktorzulás és a hulladékképződés is.

[1] Egyenetlen nyomás miatt jelentkező egyenetlenség normál öntésnél  [2] Nincs egyenetlenség külső légbefúvásos öntésnél  [3] Külső felület  [4] Belső felület  [5] A műanyag túltöltése helyett hátsó levegőnyomás küszöböli ki a nyomás egyenetlenségét.

A külső légbefúvásos öntési eljárás és a normál öntési eljárás összehasonlító ábrája.
A 2018-as modelléhez képest kisebb tömegű és a javított szerkezetű csomagolás illusztrációja.
Környezettudatos csomagolás

Hagyományosan a BRAVIA tévékészülék alá és fölé, valamint mindkét oldalsó végéhez csomagolóanyagra van szükség. Azonban számos szimuláció és a sok évnyi logisztikai tapasztalata révén a Sony továbbgondolta a felső és alsó csomagolóanyagot, így ezek képesek további csomagolóelemek nélkül megóvni a készüléket, és a tömeg is kisebb 25%-kal.

Nagyszerű képminőség és energiamegtakarítás
A környezethez igazított fényerejű képernyőt bemutató kép
Automatikus fényerőszabályzás – optimális látvány és fogyasztás

Bekapcsolt környezetifény-érzékelési funkcióval a készülék a helyiség fényviszonyainak megfelelően optimalizálja a képernyő fényerejét, így csökkenhet az áramfelvétel.   

[1] Sötétebb környezet  [2] Világosabb környezet

A kijelző fényerejének megfelelően szabályozott teljesítményfelvételt bemutató kép.
Hatékony energiafogyasztás az egyes képhelyek fényerejének megfelelően

Csodásan tiszta és életteli képek – egyedülálló jelfeldolgozás optimalizálja a kép minden részletét.

[1] Sötét  [2] Szokásos fényerő  [3] Nagy fényerő

A műanyag újragondolása a környezetért

Tomonaga Shusuke

Sony Home Entertainment & Sound Products Inc.
TV Business Div. Product Design Dept 2, Product Design Div

Az interjúban szereplő beszélő portréja

2010 óta a tévégyártó részlegünk aktívan használja a nagy újrahasznosítási arányú SORPLAS™ újrahasznosított műanyagot a környezettudatos terméktervezés jegyében.

A tévék méretének és a szállított egységek számának növekedésével a környezeti hatás is nagyobb. A nagyobb készülékek kisebb környezeti hatás melletti gyártásához egy vállalatcsoporttal közösen 2018 óta anyagfejlesztéseket végzünk, és a SORPLAS™-t nem csupán belső, hanem a sok műanyagot igénylő külső elemekhez is használjuk.

A SORPLAS™ külső elemekhez történő használatához komoly tervezési szaktudás szükséges, de sorozatos prototípuskészítés és receptúrajavítás után elkészült a hátsó burkolatként használható (a legnagyobb felületet fedő) SORPLAS™, amely megjelenik néhány 2021-es BRAVIA XR modellen, így a korábbi modellekhez képest felére csökken az új műanyagok felhasználása.

A Sony tévégyártó részlege a SORPLAS™ mellett más újrahasznosított anyagokat is bevezet minden gyártóüzemében, és világszerte további lépéseket tesz a környezeti hatások csökkentése érdekében.