BRAVIA, a szórakoztatás jövője

A mind nagyobb tévéképernyők iránti kereslet miatt nő az erőforrás- és energiafelhasználás is. A Sony fenntarthatósági törekvései hatásfoknövekedést hoztak a termékfejlesztéstől egészen a tévénézésig.

A szórakoztatás és a környezeti megfontolások találkozása

A BRAVIA valóban lenyűgöző tévézési élményt, csodás dizájnt és olyan innovációkat kínál, amelyek enyhítik a környezetterhelést az energiafogyasztásnak és a nem megújuló erőforrások használatának a csökkentése révén. Egyszerűen kiválaszthatod a saját beállításaidat a BRAVIA tévén, és hozzájárulhatsz a környezetterhelés csökkentéséhez.

Előállítás, szállítás, és hatékonyabb felhasználás

Környezettudatos, fejlett mérnöki tervezés

A környezetre gyakorolt hatás enyhítése érdekében számos tényezőn dolgozunk a termék egész életciklusában, például csökkentjük a szűz műanyagok használatát, fejlesztjük a szállítás hatékonyságát, és felülvizsgáljuk a termék energiafogyasztását.

Használat

Minden lehetséges energiatakarékossági beállítás egy helyen

A rugalmas és konfigurálható Eco Dashboard révén az energiatakarékossági beállítások központilag kezelhetők. Könnyen testre szabhatod az energiatakarékossági beállításokat a tévéhasználatod, a környezet és a nézett tartalom szerint, mégpedig egy helyen, és láthatóvá válik, mennyivel járulsz így hozzá a környezeti hatás csökkentéséhez.

[1] Alapértelmezett beállítások   [2] Energiatakarékossági beállítások bekapcsolva

Kép egy szobáról, amelyben két ember a tévéképernyőt nézi, a bal oldal sötétítve, a jobb oldal magas fényerőn van.
Optimális látvány és energiafelhasználás automatikus fényerővel

Az egyik energiatakarékos funkció a „Pihenő TV” kikapcsolása és a fényérzékelőt használó automatikus energiamegtakarítás. Ilyen funkció az Eco Dashboardon engedélyezhető környezetifény-érzékelés: a képernyő fényereje automatikusan alkalmazkodik a szoba megvilágításához, optimalizálva az energiafogyasztást.

[1] Sötétebb környezet  [2] Világosabb környezet

Két oszlopdiagram képe. A jobb oldali 32%-os csökkenést mutat.
Energiatakarékosság az Eco Dashboarddal

Ha az Eco Dashboardban bekapcsolod az energiatakarékossági beállításokat, körülbelül 32%-kal csökkentheted az energiafogyasztást.

[1] Alapértelmezett beállítások [2] Energiatakarékossági beállítások bekapcsolva

A néző automatikus észlelése további energiamegtakarításért

A csatlakoztatott BRAVIA CAM érzékelni tudja a néző mozgását, így automatikusan lecsökkenhet a képernyő fényereje, minimalizálva az energiafogyasztást, amikor senki sem ül a tévé előtt, és akár 32%-kal csökkenhet az energiafelhasználás.

Hatékony energiafogyasztás az egyes képhelyek fényerejének megfelelően

Különleges jelfeldolgozó technológiánkat arra terveztük, hogy kivételes kontrasztot és optimális energiafelhasználást biztosítson. Azáltal, hogy a készülék átirányítja az energiát a kép sötét részeiről a fényes részekre, valósághűbb képet élvezhetsz, miközben az energiafelhasználás is körülbelül 33%-kal csökken.

[1] Sötét  [2] Szokásos fényerő  [3] Nagy fényerő

Előállítás

Kevesebb szűz műanyag felhasználását igénylő termékek előállítása

Magas termékminőség újrahasznosított anyagok felhasználásával

Minden tervezési szempontból, az anyagfejlesztéstől az esztétikáig, úgy sikerült növelnünk az újrahasznosított anyagok használatát, hogy közben megőriztük a kiváló minőségű felületet. Például az OLED tévéknél a Sony által kifejlesztett újrahasznosított műanyagot, a SORPLAS™-t használjuk hátsó borításként, amely a tévé legnagyobb felületű része, ily módon körülbelül 60%-kal csökkentve a teljes szűzműanyag-felhasználást.

TV-panel és egy kupac műanyag pellet képe.
Újrahasznosított és gyönyörű

Nehezebb lehet minőségi megjelenést elérni, ha újrahasznosított anyagokat használunk külső alkatrészekhez. A SORPLAS™ újrahasznosított műanyagok azonban gondos alapanyag-kiválasztással, összetétel-beállítással és egy szabadalmazott adalékkal olyan csodálatos magasfényű fekete felületet adnak, amilyet a vásárlók elvárnak a BRAVIA-tól.

Közelkép egy műanyag panelről és egy szerszámot tartó kesztyűs kézről.
Tartóssága biztosítja a hosszú távú használatot

A háztartási készülékekben (tévékben) használt műanyagok szilárdságot és tűzállóságot biztosító adalékot tartalmaznak. A SORPLAS anyagának esetében minimális adalékkal elérhetők a hagyományos műanyagot használó tévékkel egyenértékű tulajdonságok. Ennek eredményeképpen hosszú lesz a tévé élettartama és kisebb a környezeti lábnyoma.

Be akarjuk zárni a kört az ismételt újrahasznosítással

A SORPLAS használt vizespalackokból, gyárakból és piacokról összegyűjtött optikai lemezekből készül, saját fejlesztésű égésgátlóval. A SORPLAS egyik előnye, hogy a minősége többszöri újrahasznosítás után sem romlik sokat. Az újrahasznosított SORPLAS alkatrészek csökkenthetik a hulladékot, és hozzájárulhatnak egy újrahasznosítás-orientált társadalomhoz.

Kép egy lemezről a bal oldalon, és ugyanaz apró hulladékszemcsékké zúzva a jobb oldalon.
A Sony újrahasznosítási erőfeszítései minden téren

A Sony Music Solutions Inc. által gyártott, összezúzott optikai lemezek jelentik a hátsó borításhoz használt SORPLAS egyik összetevőjét.

Két oszlopdiagram képe. A jobb oldali 43%-os csökkenést mutat.
A CO2-emisszió csökkentése

A BRAVIA hátsó borításához használt SORPLAS gyártásából eredő CO2-kibocsátást körülbelül 57%-kal lehet csökkenteni az ugyanilyen célra használt, tűzálló tulajdonságú szűz műanyag gyártásához képest.

[1] Tűzálló szűz műanyag [2] SORPLAS

SORPLAS-ból készült panel képe, dombornyomott karakterekkel.
Felkészülés a SORPLAS jövőbeni újrahasznosítására

Mivel előre gondoltunk a további újrahasznosítás céljára történő begyűjtésére, a SORPLAS-ból készült részek már dombornyomottak, hogy könnyen felismerhetőek és kiválogathatóak legyenek az egyéb anyagok közül.

A BRAVIA gyártása kisebb környezetterheléssel

A BRAVIA környezettudatos üzemekben készül. Különösen a Kínában lévő üzemeink a termékek előállításakor 100%-ban megújuló energiát használnak a 2020-as pénzügyi év óta.

Szállítás

A fenntarthatóbb logisztika felé

A csomagolás minden egyes részletét a környezeti szempontok figyelembevételével vizsgáljuk, számos szimulációt alkalmazunk, és hasznát vesszük a több évtizedes globális logisztikai tapasztalatunknak.

Kép, amely két mérlegre tett csomagot ábrázol, az egyik 2018-as, a másik 2023-as, és -48%-os csökkenést mutat.
Jobb csomagolás kevesebb műanyaggal

Hagyományosan a BRAVIA tévékészülék alá és fölé, valamint mindkét oldalsó végéhez csomagolóanyagra van szükség. Számos szimuláció után és több évtizedes logisztikai tapasztalattal optimalizáltuk a csomagolást, hogy kevesebb csomagolóanyaggal is megvédjük a tévéket.

Képek a csomagolásnál használt műanyag és papír pántokról.

Emellett a csomagoláshoz használt műanyag pántokat lecseréltük erős papírpántokra. Körülbelül 48%-os csökkenést értünk el a műanyag csomagolás teljes méretében.

Illusztráció két teherautóról, az egyik egyszerre több egység szállítására képes; „15%” és lefelé mutató nyíl jelzi a CO2-kibocsátás csökkenését.
CO2-csökkentés kisebb és könnyebb csomagolással

A terméket szállítás közben védő csomagolás újratervezésével körülbelül 15%-kal csökkentettük a csomag méretét, és 12%-kal a teljes tömegét. Ez megnöveli az egy raklapra helyezhető egységek számát, aminek következtében az egységnyi termék szállításból eredő CO2-kibocsátás körülbelül 15%-kal csökken.

Kevesebb tinta

A csomagolásra nyomtatott információt gondosan mérlegeltük egyszerűség és hosszúság szempontjából, hogy körülbelül 91%-kal csökkentsük a tintafelhasználást a dizájn és a vonzerő feláldozása nélkül.

Két csomagolódoboz képe, az egyikhez nagy mennyiségű tintát használtak fel, a másikhoz minimális mennyiségűt, és a tintafelhasználás csökkenése „-91%”.

Interjúk a fejlesztőkkel

Egy interjúalany arcképe.
Yusuke Aoshima

Terméktervező osztály 2, Terméktervező részleg 1,
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Fejlett technológia használata a környezeti hatás csökkentése érdekében

A mind nagyobb tévéképernyők iránti kereslet miatt nő a plusz környezetterhelés, ami arra ösztönzött minket, hogy csökkentsük a BRAVIA energiafogyasztását. Ennek a kulcsa a kijelző vezérlési technológiája, ami a tévé legfőbb alkotóeleme. A BRAVIA kiváló képminőséget nyújt, amely maximalizálja a kijelző teljesítményét, miközben csökkenti az energiafogyasztást, mégpedig oly módon, hogy precízen vezérli a háttérvilágítás LED-jeit az olyan különféle információk alapján, mint a videójelenetek, a környezeti fényerősség, a hőmérséklet, illetve az embereknek a BRAVIA CAM által észlelt jelenléte vagy helyzete. Emellett sok munkát fektettünk az Eco Dashboard kezelőfelületébe is, hogy intuitívabbá és egyszerűbbé tegyük a felhasználók számára az energiatakarékossági beállítások vezérlését. Mindezek és más különféle megoldások révén továbbra is hozzá fogunk járulni a környezetterhelés csökkentéséhez.

Kunihiro Ishii

Tervezési osztály 1, Terméktervezési részleg 2
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Egy interjúalany arcképe.
Folyamatos erőfeszítések a szűz műanyagok csökkentése érdekében

Bő egy évtizede használjuk a SORPLAS-t, a Sony egyedi újrahasznosított műanyagát, most pedig a TV-modelljeink hátsó borításához alkalmazzuk. Sok kihívással szembesültünk, amikor először felmerült a használata. Ám a SORPLAS fejlesztéséért felelős osztállyal tovább dolgoztunk az összetételén, szimulációkat végeztünk, és prototípusokat készítettünk, mígnem sikeresen alkalmaztuk a SORPLAS-t a televízióinkhoz anélkül, hogy a teljesítmény vagy a minőség kárt szenvedett volna, miáltal csökkenteni tudtuk a felhasznált szűz műanyag mennyiségét. Emellett az is fontos, hogy csökkentsük a terméket védő csomagolóanyagban a párnázás mennyiségét. Ez csökkenti a teljes műanyagfelhasználást, mégis kisebb és könnyebb csomagokat eredményez, ami javítja a szállítás hatékonyságát, csökkentve a CO2-kibocsátást. Kihasználva az erősségeinket, a szimulációs technológiát és a logisztikai tapasztalatot, ismételten leteszteltük a termékeket, hogy megtaláljuk azt az optimális formát, amely csökkenti a párnázóanyag mennyiségét, miközben biztosítja a terméknek a szükséges védelmet. Továbbra is felhasználjuk a tapasztalatunkat és szaktudásunkat, hogy a tervezési munkánkkal tovább csökkentsük a környezetterhelést.