BRAVIA – fenntarthatóság minden jelenetben

A mind nagyobb tévéképernyők iránti kereslet miatt nőhet az erőforrás- és energiafelhasználás is. Ugyanakkor a Sony fenntarthatósági törekvései hatásfoknövekedést hoztak a termékfejlesztéstől egészen a tévézésig.

A lenyűgöző élmény és a környezeti megfontolások találkozása

A BRAVIA valóban lenyűgöző tévézési élményt, csodást dizájnt és olyan innovációkat kínál, amelyek csökkentik a környezetterhelést az energiafogyasztás és a nem megújuló erőforrások használatának csökkentése révén.

Előállítás, szállítás, és hatékonyabb felhasználás

Fejlett tervezés a fenntarthatóságért

A környezetre gyakorolt hatás enyhítése érdekében számos tényezőn dolgozunk a termék egész életciklusában, például csökkentjük a szűz műanyagok használatát, fejlesztjük a szállítás hatékonyságát, és felülvizsgáljuk a termék energiafogyasztását.

Előállítás

Kevesebb szűz műanyag felhasználása

A magas szintű újrahasznosítás és a termékminőség ötvözése

Minden tervezési szempontból, az anyagfejlesztéstől az esztétikáig, úgy sikerült növelnünk az újrahasznosított anyagok használatát, hogy közben megőriztük a kiváló minőségű felületet. Különösen az OLED-tévéknél a Sony által kifejlesztett SORPLAS™ újrahasznosított műanyagot használják hátsó borításként, terület alapján a tévé legnagyobb alkatrészéhez, és ez kb. 60%-kal csökkenti a szűz műanyag használatát.

A termék hátoldalát és a SORPLAS pelletet mutató kép
Újrahasznosított és gyönyörű 

Nehezebb lehet minőségi megjelenést elérni, ha újrahasznosított anyagokat használunk külső alkatrészekhez. A SORPLAS™ újrahasznosított műanyagok azonban gondos alapanyag-kiválasztással, összetétel-beállítással és egy szabadalmazott adalékkal csodálatos magasfényű fekete felületet adnak, amelyet a vásárlók elvárnak a BRAVIA-tól.

Kép a tartóssági tesztről.
Tartóssága biztosítja a hosszú távú használatot

A háztartási készülékekben (tévékben) használt műanyagok szilárdságot és tűzállóságot biztosító adalékot tartalmaznak. A SORPLAS™ esetében minimális adalékkal elérhetők a hagyományos műanyagot használó tévékkel azonos tulajdonságok. Ennek eredményeként hosszú lesz a tévé élettartama és kisebb a környezeti lábnyoma.

A zárt kör felé az ismételt újrahasznosítással

A SORPLAS™ egyik előnye, hogy többszöri újrahasznosítás után sem romlik le túlságosan. Az újrahasznosított SORPLAS™ alkatrészek csökkenthetik a hulladék mennyiségét, és hozzájárulnak egy újrahasznosítás-orientált társadalom kialakításához.

Gyártás kisebb tömeggel

Külső légbefúvás

A precíziós fröccsöntési módszerek erőssé és széppé teszik a paneleket, miközben csökkentik a tömeget, így a csomagolás is vékonyabb lesz, és csökken a műanyag-felhasználás. Külső levegő befújásával préselik össze a gyantából készült alkatrészeket, hogy kiküszöböljék a vetemedést és a selejtet.

[1] A normál öntésnél használt egyenetlen nyomás okozta horpadások  [2] Nincsenek horpadások a külső levegő befújásával végzett öntésnél  [3] Külső felület 
[4] Belső felület  [5] A műanyag túltöltése helyett hátulról alkalmazzák a légnyomást az egyenetlen nyomás elkerülése érdekében.

Szállítás

A fenntarthatóbb logisztika felé
A 2018-as modelléhez képest kisebb tömegű és a javított szerkezetű csomagolás illusztrációja
Jobb csomagolás kevesebb műanyaggal

Hagyományosan a BRAVIA tévékészülék alá és fölé, valamint mindkét oldalsó végéhez csomagolóanyagra van szükség. Több évtizedes logisztikai tapasztalat és számos szimuláció után optimalizáltuk a csomagolást, hogy kevesebb csomagolóanyaggal is megvédjük a tévét, így kb. 35%-kal tudtuk csökkenteni a csomagolóanyag térfogatát.

CO2-csökkentés kisebb és könnyebb csomagolással

A terméket a szállítás közben védő csomagolás újratervezésével 15%-kal csökkentettük a csomag méretét, és 10%-kal a tömegét. Így nagyjából 1,3-szor annyi termék fér egy raklapra. Ennek eredményeként kb. 15%-kal csökkent a szállításból eredő, egy egységre jutó CO2-kibocsátás.

A külső légbefúvásos öntési eljárás és a normál öntési eljárás összehasonlító ábrája.
A régi és az új csomagolást összehasonlító képek
Kevesebb tinta

A csomagolásra nyomtatott információt gondosan mérlegeltük egyszerűség és hossz szempontjából, hogy kb. 90%-kal csökkentsük a tintafelhasználást a dizájn és a vonzerő feláldozása nélkül.

Használat

Kiváló képminőség és alacsony energiafogyasztás
A környezethez igazított fényerejű képernyőt bemutató kép
Optimális látvány és energiafelhasználás automatikus fényerővel

Bekapcsolt környezetifény-érzékelési funkcióval a készülék a helyiség fényviszonyainak megfelelően optimalizálja a képernyő fényerejét, így csökkenhet az áramfelvétel.

 [1] Sötétebb környezet  [2] Világosabb környezet

A kijelző fényerejének megfelelően szabályozott teljesítményfelvételt bemutató kép.
A néző automatikus észlelése

Ha csatlakoztatva van az exkluzív BRAVIA CAM kiegészítő, akkor az észleli a néző mozgását, és amikor nincs senki a televízió előtt, automatikusan leveszi a képernyő fényerejét, hogy minimalizálja az energiafogyasztást  .

A tévé kezelőfelülete energiatakarékos módban
Energiatakarékos és egyszerűen ad ideális képet

Az egylépéses beállítás egyszerűbb és kényelmesebb. A kezdeti beállításkor kiválaszthatod az energiatakarékos módot, mely segít elérni a kívánt egyensúlyt a fényerősség és az energiahasználat között.

[1] Kikapcsolva  [2] Magas

A kijelző fényerejének megfelelően szabályozott teljesítményfelvételt bemutató kép
Hatékony energiafogyasztás az egyes képhelyek fényerejének megfelelően

Csodásan tiszta és életteli képek – egyedülálló jelfeldolgozás optimalizálja a kép minden részletét.

[1] Sötét  [2] Szokásos fényerő  [3] Nagy fényerő

A műanyag újragondolása a környezetért

Tomonaga Shusuke

Terméktervező osztály 2, TV részleg
Sony Corporation

Az interjúban szereplő beszélő portréja

2010 óta a tévégyártó részlegünk aktívan használja a nagy újrahasznosítási arányú SORPLAS™ újrahasznosított műanyagot a környezettudatos terméktervezés jegyében.

 A tévék méretének és a szállított egységek számának növekedésével a környezeti hatás is nagyobb. A nagyobb készülékek kisebb környezeti hatással történő gyártása érdekében több vállalattal közös anyagfejlesztéseket végzünk 2018 óta, és a SORPLAS™-t nem csupán belső, hanem a sok műanyagot igénylő külső elemekhez is használjuk.

A SORPLAS™ külső elemekhez történő használatához komoly tervezési szaktudás szükséges, de sorozatos prototípuskészítés és receptúrajavítás után elkészült a hátsó burkolatként használható (a legnagyobb felületet fedő) SORPLAS™ formula, amely megjelenik néhány 2021-es BRAVIA XR modellen, így a korábbi modellekhez képest felére csökken az új műanyagok felhasználása.

 A BRAVIA a SORPLAS™ mellett más újrahasznosított anyagokat is bevezet minden gyártóüzemében, és világszerte további lépéseket tesz a környezeti hatások csökkentése érdekében.