A SONY MŰVÉSZEKKEL KÉSZÍTETT INTERJÚI

Chiyomaru Shikura

Olyan klasszikus játékok, mint például a „Fire Pro Wrestling" és a „Clock Tower" zenei producere, a népszerű „Akihabara" együttes producere, valamint animált dalok zeneszerzője.

A zeneipar jövője

Chiyomaru a zenei világ sokoldalú tehetsége, aki egyszerre videojátékok zenéjének producere, popcsapat-producer, elnök-vezérigazgató, és még dalszerző is. Arról beszélgetünk vele, hogy milyen hatással lesz a nagy felbontású hang a zeneipar jövőjére.

Interjú: blueprint / Fénykép: Yohei Takeuchi

K: Jól kiismered maga a hangtechnológia minden területén, még szakmai előadásokat is tartasz a digitális tömörítésről. Mit gondolsz a nagy felbontású hangról mint forrásról?

V: Emlékszem, amikor először hallottam nagy felbontású hangot, amikor elkezdett megjelenni. Akkor nem volt egyszerű Walkman® készüléken hallgatni, és azt gondoltam, hogy biztosan nagyszerű más zenehallgatási helyzetekben. De most úgy vélem, hogy sokkal szélesebb körben kéne használni, különösen a zeneszerzés terén. Teljesen eltér attól a hangzástól, amit egy CD-lemezen hallhatunk.

K: Miért olyan lenyűgöző a zenehallgatás nagy felbontásban?

V: Az a fantasztikus benne, hogy még az énekes lélegzetvételét is hallani lehet, olyan mintha ott lenne velük az ember a stúdióban.

K: Jelenleg szinkronszínészekkel és a „Stand Up! Project” címkével dolgozol együtt. Az emberi hang az egyik új központi terület a számodra?

V: Igen, teljes mértékben. A vállalatunk fiatal lányoknak készít CD-lemezeket. Fej formájú mikrofonokat használunk, és minden hangot ezekből játszunk le; az ember gyorsan megtanulja felismerni, hogy ki beszél hozzá, és melyik irányból. A nagy felbontás gazdag hangzása igazán nagyszerűvé teszi azt.

K: Mik az emberek elvárásai a zenével szemben ebben a nagy felbontás jellemezte korban?

V: Amit a zenehallgatók igazából szeretnének – és amit megvásárolnak majd – az a zene, ami felkelti bennük a vágyat, hogy megszerezzék. Amikor egy nagy felbontású lejátszón hallgatjuk a zenét, az sokkal jobb hangzású, és egyszerűen szeretnénk, hogy a miénk legyen, bármikor élvezhessük.

K: Mit gondolsz, milyen hatással lehet a nagy felbontású hang a számos különböző zenei tevékenységedre?

V: Ha a nagy felbontású hang általánosan elterjedt lesz, akkor szükség lesz az igazi „mesteremberekre”, akik képesek eredeti, új hangzást létrehozni. Azt is el bírom képzelni, hogy a nagy felbontású hangzásban ismét közreadják a klasszikus mesterműveket.

Marty Friedman

A „Megadeth" heavy-metal banda szólógitárosából Marty elkötelezett JPOP (japán pop) rajongó lett. Hallgassák meg Marty történetét és a gondolatait a nagy felbontású hangról.

Ahogyan azt az előadó valójában megálmodta

A nagy felbontású hang lehetőséget nyújt Önnek, hogy a legapróbb részleteket is meghallhassa. A zene iránti szenvedély minden egyes komponenst egyesít a jeltől a hangsugárzóig, míg a speciális technológiák, mint pl. a digitális feljavítás hozzájárulnak a tökéletes hallgatási élményhez.