OBJEKTÍVEK ALAPTULAJDONSÁGAI

Objektívekre vonatkozó terminológia

Körkörös blende

Általánosságban véve elmondható, hogy ha egy blende 7, 9 vagy 11 lamellát alkalmaz, akkor a blendenyílás csökkentésekor az alakja 7, 9 vagy 11 oldalú sokszög lesz. Ennek azonban megvan az a kellemetlen hatása, hogy a pontszerű fényforrások a defókuszálás után sokszög, nem pedig kör alakúak lesznek. Az α objektívek felülkerekedtek ezen a problémán egyedi kialakításuknak köszönhetően, amely szinte teljesen tökéletes körré formázza a blendenyílást a legszélesebb állástól a két fokozattal zártabb állásig. Ennek eredményeképpen egyenletesebb és természetesebb defókuszálás érhető el.

Blendekialakítások összehasonlítása [1] Hagyományos blende [2] Körkörös blende

Extraalacsony szórású (ED) üveg / Super ED-üveg

A gyújtótávolság növekedésével a hagyományos optikai üveg alkalmazásával készített objektíveknek gondot okoz a kromatikus aberráció, és ennek eredményeképpen a képeken alacsonyabb kontraszt, rosszabb színminőség és gyengébb felbontás tapasztalható. Ezen problémák megelőzésére fejlesztettük ki az ED-üveget, és alkalmazzuk azt legjobb objektívjeinkben. Drámai mértékben csökkenti a kromatikus aberrációt telefotó távolságban, valamint a teljes képen kiváló kontrasztot biztosít még nagy blendenyílású beállításoknál is. A Super ED-üveg még nagyobb kompenzációt biztosít a kromatikus aberrációra vonatkozóan.

[1] Üveg [2] ED-üveg [3] Super ED-üveg [4] Fókuszsík

Többrétegű bevonat

Habár az optikai üvegre eső legtöbb fény egyenesen keresztül jut az üvegen, egy része tükröződik az objektív felületén, így becsillanást és szellemképeket eredményez. A probléma elkerülése érdekében vékony tükröződésgátló bevonatot kell alkalmazni az objektívfelületen. Az α objektívek exkluzív többrétegű bevonattal rendelkeznek, így hullámhosszok széles spektruma esetében képesek hatékonyan kiküszöbölni az effajta problémákat.

Tükröződésmentes nanokristály bevonat

A tükröződésmentes nanokristály bevonat alkalmazására vonatkozó eredeti Sony technológia precízen meghatározott szabályos nanoszerkezetet alkalmazó objektívbevonatot állít elő, lehetővé téve a pontos fényközvetítést, miközben hatékonyan csökkenti a becsillanást és a szellemképet okozó tükröződést. A tükröződésmentes nanokristály bevonat a tükröződésgátló tulajdonságok terén messze felülmúlja a hagyományos tükröződésgátló bevonatokat, ideértve azokat is, amelyek szabálytalan nanoszerkezetet alkalmaznak. Ennek köszönhetően jelentős előrelépést képvisel a tisztaság, a kontraszt és a képminőség terén egyaránt.

[1] Gyenge fény [2] Visszavert fény [3] Közvetített fény [4] Üveg [5] Tükröződésmentes bevonat [6] Tükröződésmentes nanokristály bevonat

Tükröződésmentes nanokristály bevonat használatával készített kép

Tükröződésmentes nanokristállyal

Tükröződésmentes nanokristály bevonat használata nélkül készített kép

Tükröződésmentes nanokristály nélkül

Aszférikus lencsetag

A szférikus aberráció (vagy nyíláshiba) az egyszerű szférikus objektívek által a képsíkra kivetített fénysugarak kismértékű eltérése, amelyet az okoz, hogy a lencse más-más részein eltérő a fénytörés. Ez az eltérés csökkentheti a nagy blendenyílású objektívek képminőségét. A megoldás egy vagy több speciálisan formázott aszférikus lencsetag használata a rekesz közelében, amelynek köszönhetően visszaállítható a kiegyenlítettség a képsíkon, valamint fenntartható a magas élesség és a kontraszt akár maximális blendenyílás mellett is. Az aszférikus tagok az optikai útvonal más részein is használhatók a torzítás csökkentésére. A jól megtervezett aszférikus tagokkal csökkenteni lehet a szükséges tagok számát, ezzel pedig mérsékelhető az objektív mérete és tömege.

[1] Szférikus objektív [2] Aszférikus objektív [3] Fókuszsík

Továbbfejlesztett aszférikus

A továbbfejlesztett aszférikus (AA) lencsetagok javított változatok, melyek különösen nagy arányú vastagsággal rendelkeznek a középpont és a periféria között. Az AA lencsetagok gyártása rendkívül nehéz, az elérhető legkorszerűbb öntőtechnológiától függ, hogy állandóan és pontosan a kívánt alakot és felületi pontosságot lehessen elérni. Az eredmény jelentősen jobb reprodukció és ábrázolás.

XA (extrém aszférikus) objektív

Az aszférikus objektívek gyártása sokkal nehezebb, mint az egyszerű, szférikus típusoké. Az új XA (extrém aszférikus) objektív alkatrészek rendkívül nagy felületi precizitása – mely az innovatív gyártási technológiának köszönhetően 0,01 mikronon belüli – a nagy felbontás és a valaha látott legszebb bokeh páratlan kombinációját nyújtja.

[1-1] Hagyományos aszférikus objektív felülete [1-2] Nemkívánatos bokeh [2-1] XA (extrém aszférikus) objektív felülete [2-2] Gyönyörű bokeh

ZEISS® T* bevonat 

Jól ismert az a tény, hogy az objektívek bevonatának technológiája – vékony, egyenletes rétegű bevonat pára formájában történő felvitele az objektív felületére a visszaverődések csökkentése és a fénytovábbítás maximalizálása érdekében – eredetileg ZEISS® szabadalom volt. A ZEISS® vállalat fejlesztette ki és bizonyította a fotózásra szánt objektívekhez készült többrétegű bevonatok hatékonyságát is, és ez az a technológia, amelyet T* bevonat néven ismerünk.

A bevonattal ellátott objektívek megjelenése előtt az objektívek felülete a beérkező fény jelentős részét visszaverte, így csökkent a fénytovábbítás mértéke, és ez a jelenség nehézségeket okozott a több tagból álló objektívek tervezésében. A hatékony bevonat lehetővé tette a sokkal összetettebb optikák kialakítását, amelyek jelentősen jobb teljesítményre voltak képesek. A kisebb mértékű belső visszaverődés hozzájárult a becsillanás minimalizálásához és a nagy kontraszt eléréséhez.

A ZEISS® T* bevonat nem alkalmazható bármilyen objektíven. A T* jelzést csak az olyan több tagból álló objektíveken tüntetik fel, amelyekben a szükséges teljesítményt az optikai útvonal egészén sikerült elérni, így a szimbólum a legkiválóbb minőség védjegye is egyben.

[1] Fényforrás [2] Képérzékelő [3] Csökkentett tükröződés

Belső élességállítás (IF)

Az élességállítás eléréséhez csak az optikai rendszer középső csoportjai mozognak, így az objektív teljes hossza nem változik. Az előnyök között szerepel továbbá a gyors autofókusz és a rövid minimális fókusztávolság. Ezenkívül az objektív elején található szűrőmenet sem forog, ami rendkívül praktikus, ha polarizáló szűrőt használ.

Hátsó élességállítás (RF)

Csupán a hátsó objektívcsoport fókuszba mozdításával az objektív gyors AF-működést és kisebb minimális fókusztávolságot tesz lehetővé. Emellett – mivel az objektív első része nem forog – a működtetés is könnyebbé válik, ha polarizált szűrőt használ.

Alumíniumötvözet közgyűrű

A G Lens objektívek és más csúcstechnológiájú objektívek kialakításakor alumíniumötvözetet használnak a nagy optikai teljesítmény biztosítása céljából. Ez az anyag könnyű, strapabíró és nagymértékben ellenáll a hőmérséklet-változás hatásainak.

Fókusztartomány-limiter (FRL)

Ezzel a funkcióval időt takaríthat meg az AF használatakor a fókusztartomány korlátozásával. A makró objektívek esetében ez a korlát lehet a tartomány közeli vagy távoli végén is (ahogy a képen látható). A SAL70200G használatakor a fókusz csak a távoli tartományra korlátozható. A SAL300F28G lehetővé teszi, hogy a fókuszt egy távoli tartományra, illetve egy Ön által kiválasztott tartományra korlátozza.

Fókuszrögzítő gomb (FHB)

Amint beállította a fókuszt a kívánt helyre, a közgyűrűn található gomb megnyomása rögzíti az objektívet ezen a távolságon. Az előnézeti funkció is hozzárendelhető ehhez a gombhoz a fényképezőgép beállításainak személyre szabásával.

Közvetlen meghajtású szuperszonikus motor (DDSSM)

Az új DDSSM (Direct Drive SSM) rendszer képes a Full Frame formátumhoz szükséges nehéz fókuszáló lencsecsoport pontos pozicionálására, tökéletes fókuszálást biztosítva még az objektív legkisebb mélységélessége esetén is. A DDSSM meghajtórendszer emellett megdöbbentően halk, ideális a jelenetek felvétele közben folyton változó fókuszú filmek készítéséhez.

Szuperszonikus élességállítás (SSM)

Az SSM olyan piezoelektromos motor, amely egyenletes és csendes automatikus fókuszálást tesz lehetővé. A motor lassú forgás mellett is magas nyomatékkal működik, és azonnal reagál az indításra vagy a leállításra. Rendkívül csendes, így az automatikus fókuszálás is hangtalan marad. Az SSM funkcióval rendelkező objektívek helyzetérzékelőt is tartalmaznak, ezáltal közvetlenül érzékelik az objektív elforgatásának mértékét, aminek köszönhetően az automatikus fókuszálás is pontosabb lesz.

Az SSM (szuperszonikus élességállítás) egy rotorból (bal) és egy állórészből (jobb) tevődik össze, és ezekre vannak rögzítve a piezoelektromos alkatrészek.

ADI vakufénymérés

Az ADI (Advanced Distance Integration – speciális távolságintegráció) vakufénymérés akkor érhető el, amikor beépített vakut vagy HVL-F60M/HVL-F43M/HVL-F20M külső vakut használ olyan objektívvel, amely beépített távolságmérővel rendelkezik.* Automatikus fénymérést biztosít, amelyet gyakorlatilag nem befolyásolnak a tárgyakon vagy a háttereken keletkezett visszaverődések. A pontos távolsági információkat a mérőeszköz adja, és ezek az adatok megfelelően kompenzálják a vakukimenetet. Mindez jó exponálást biztosít – megbízhatóbb módon, mint a hagyományos TTL (objektíven keresztüli) vakufénymérés, melyet a túlzottan tükröződő, illetve túlságosan sötét tárgyak vagy hátterek lecsökkenthetnek.

Távolságmérő

A távolságmérő az objektív azon része, amely közvetlenül érzékeli az élességállító mechanizmus pozícióját, és jelet küld a CPU számára, hogy mérje meg a tárgy távolságát. Vakus fényképkészítéskor ez az adat rendkívül hasznos annak kiszámításához, hogy mekkora vakukimenet megfelelő a jelenethez. A távolságmérő az ADI vakufénymérés szerves részét képezi, amely magas szintű, precíziós, a tárgyakon vagy a háttéren keletkezett visszaverődésektől független vakufénymérést tesz lehetővé.

Folyamatos automata fókuszmotor (SAM)

Ahelyett, hogy a fényképezőgép-vázban lévő élességállítási motort használná, a SAM objektívek objektívbe épített automata fókuszmotorral rendelkeznek, mely közvetlenül hajtja meg a fókuszcsoportot. Mivel a beépített motor közvetlenül forgatja el a fókuszáló mechanizmust, a működése sokkal egyenletesebb és csendesebb, mint a hagyományos módon elhelyezett automata fókusz rendszereké.

Objektívalapú optikai képstabilizálás (OSS)

Az objektívbe épített giroszkópos érzékelők a legkisebb mozgást is képesek érzékelni, a stabilizáló objektív pedig pontosan vált, így ellensúlyozza az esetleges elmosódottságot. A precíz, halk lineáris motorok használata és a csúcstechnológiájú Sony professzionális videokameráktól jól ismert technológia rendkívül halk, hatékony képstabilizálást eredményez, amely hozzájárul a kiváló minőségű videókhoz és fotókhoz.

Aktív mód (Aktív mód OSS)

A mozgás közben történő videofelvétel intenzívebb fényképezőgép-rázkódást jelent, ami elmosódottságot okozhat. Bár a hagyományos képstabilizálási rendszerek nem voltak alkalmasak arra, hogy kompenzálják az ilyen mozgásokat, az „Aktív mód” a mozgások szélesebb skáláját alkalmazza a kompenzációs objektív számára, ezzel jobb képstabilizálást ér el a fényképezőgép-mozgások szélesebb skálája esetében. A stabilizáció jelentősen javult a zoom-tartomány szélesebb végén, így a kézben tartott eszközzel is minimális elmosódottság mellett készíthető videofelvétel.

Folyamatos, rugalmas nagy teljesítményű zoom (PZ)

A nagy teljesítményű zoommal rendelkező Sony α bajonettzáras objektívek széles körű vezérlési és kifejezési lehetőségeket nyújtanak a felvételkészítéshez egyenletes, állandó nagyítás mellett, amelyet manuálisan nehéz elérni. A részletek – például az egyenletes gyorsítás és lassítás – is fontosak, és természetesen a követés mindvégig kiváló. Mindezt a Sony továbbfejlesztett videokamera-technológiája teszi lehetővé a korszerű innovációjával, az optikai és mechanikai kialakítástól egészen az eredeti Sony vezérlőszervek technológiájáig – a pontos, házon belüli gyártás eredményeként. Egy másik hasznos funkció a belső zoom: zoomolás közben az objektív hossza nem változik, és a gyűrű nem forog, így a polárszűrők és más helyhez kötött szűrők minden további támogatás nélkül használhatók.

Smooth Motion optikák (SMO)

Az SMO (Smooth Motion optikák) a Sony optikai kialakítási koncepciója a cserélhető objektívek terén, amely a lehető legjobb képminőséget és felbontást szeretné elérni a mozgóképalkotás terén.

Az SMO a videokészítés három kritikus problémáját célozza meg:

- A fókuszlégzést (élességállítás közbeni látószög-instabilitás) hatékony csökkentéséről precíziós belső fókuszmechanizmus gondoskodik.

– Kis fókuszváltások, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor a zoomolást kizárja egy speciális követési mechanizmus.

– Az optikai tengely oldalirányú mozgása zoomolás közben belső zoom mechanizmussal küszöbölhető ki, amely állandó értéken tartja az objektív hosszát valamennyi gyújtótávolság-érték mellett.

Az elvárt precizitás kíméletlenül pontos tervezést és a gyártás során végzett állandó ellenőrzést kíván, de a nagy blendenyílású objektívekkel történő videokészítés – különösen nagy formátumú érzékelők esetén – káprázatos eredményt nyújt, és meghozza a kemény munka gyümölcsét.

Fluorbevonat

Bármely objektív elülső, szabadon lévő elemére kerülhet víz, sár, olaj, ujjlenyomat vagy más szennyeződés, amely nem csupán a képminőséget rontja, hanem egyes esetekben még az objektívet is károsíthatja. A Sony hatékony megoldást kínál erre a problémára: az elülső lencsetag fluorbevonatot kap, amely nagyobb peremszöget eredményez – azaz kisebb az objektív felületének nedvesítése és hatékonyan „taszítja” a szennyeződéseket. Ennek köszönhetően minden víz- és olajalapú koszolódás, amely a lencsére tapadna, könnyedén letörölhető. A fluorbevonat nem csupán óvja az értékes objektívet, hanem Önt is megkíméli a szennyeződések miatti aggódástól a külső helyszíneken.