Új, újrahasznosítható csomagolás aibo számára

Forradalmi csomagolás született. aibo szorosan beburkolva, a sérülésektől védve érkezik egy filc csomagban, amely 50%-ban újrahasznosított PET (polietilén-tereftalát) palackokból készült.

Csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra – Sony környezetkímélő tervezési alapelvek

A „Road to Zero” (Út a nulláig) globális környezeti programjával összhangban a Sony folytatja a fogyasztás csökkentését, valamint az anyagok újbóli használatát és újrahasznosítását célzó erőfeszítéseit a termékeinél és az üzleti tevékenysége során.

Az értékes dolgok védelme

Aibót újrahasznosított anyagból készült, új csomagolása körülöleli és óvja új családhoz érkezéséig. A teljes csomagolás újrahasznosított műanyagpalackokból készülő filc, és jól alakítható aibo vagy más termékek formájához.

Kép a „Díjnyertes fenntartható csomagolás” részhez
Díjnyertes fenntartható csomagolás

Elnyerte az Ázsiai Csomagolástechnikai Szövetség neves AsiaStar díját.    

Az Ázsiai Csomagolástechnikai Szövetség a nagy presztízsértékű AsiaStar 2018 díjat a Sony által fejlesztett aibo-csomagolásnak ítélte az Öko-csomagolás (Környezetkímélő és fenntartható csomagolás) kategóriában. A díj indoklása: „tervezésekor kiemelt szempont volt a csomagolás és a termék környezeti hatása a teljes életciklus alatt”.

A csomagolás előállítása

Műanyagpalackból új csomagolás aibo számára

A műanyagpalackokat [1] összegyűjtik, [2-3] darabolják, [4] hozzáadagolják 50-50 százalékos arányban újonnan gyártott polietilén-tereftalát „gyapjúhoz”, majd 3 mm-es vastagságú filclappá szövik, és azt [5] hengerelik, majd [6] formába öntve elkészítik [7] aibo új csomagolását.

Ikonikus csomagolás tervezése ikonikus termékhez

Tervezést és technológiát egyaránt igénylő kihívás

A dizájnerek és a mérnökök együttműködése révén egyszerre sikerült elérni a környezeti célokat és életre hívni az „aibo felébred a védelmet jelentő csomagolásból” koncepciót a formaterv, a költségek és a karcállóság szempontrendszerét is figyelembe véve. Az újrahasznosított anyagok magas részaránya szintén hozzátett a kihívásokhoz.

Az újrahasznosítás fokozása innovációval

Textíliáknál az újrahasznosított anyagok arányának növelése esetén csökkenhet a „kötési szorosság”, ami probléma lehet a szakítószilárdság és az alakmegtartás terén, ezért az újrahasznosított anyagokat rendszerint nagyobb mennyiségű új anyaghoz keverik. Aibo filc anyagú csomagolásának egyedi gyártási folyamata lehetővé teszi műanyagpalackok anyagának 50%-os arányú, sikeres alkalmazását.

Integrált egységes szerkezet

Aibo csomagolása formázott PET-filcből készült bélést kap, így ütésálló. A csomagolás egyedi abban, hogy 50%-nyi újrahasznosított anyagból készül, innovatív, 3 rétegű, üreges szerkezete pedig egyszerre biztosít ütéselnyelő belső tárolóhelyet, valamint ellenálló külső burkolatot.

Erőforrások kímélése, kedvezőbb első benyomás

A kartondobozos termékeket rendszerint víz és por elleni belső védelemmel – például további zacskókkal és takarókkal – kell ellátni. Aibo filc anyagú csomagolása sokkal jobban ellenáll a külső szennyeződésnek, nincs szükség további védelemre – így kevesebb nyersanyag szükséges, egyúttal nagyszerű lehet az első benyomás aibo megpillantásakor.

Nincs szükség festékre

Aibo neve nem nyomtatva, hanem dombornyomással szerepel a csomagoláson, nincs szükség a festékkel együtt járó vegyszer- és olajtermék-használatra – ez is segít csökkenteni a környezetre gyakorolt hatást.

Motohiro Sato

Csomagolástervezési és -gyártási részleg

Gyártástervezési osztály
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Motohiro Sato képe

Az aibo-csomagolás tervezésének kezdetén a célunk „50%-nyi újrahasznosított PET-palackanyag” használata volt, amiben a kihívást az előző évben elért 30%-os arány kellő mértékű növelése jelentette.
A „kellemes tapintásérzet” megvalósítása és a „mintha aibo aludna” élmény megteremtésére irányuló törekvés következtében a filc összetett alakzattá formálódott, tervezése és gyártása bonyolulttá vált, de sikerült leküzdeni a problémákat, és elértük a célunkat.
Folytatjuk a csomagolóanyagok környezeti hatásainak csökkentését, és terveink szerint tovább növeljük az újrahasznosított műanyagpalackokból származó anyagok használatának részarányát.

Kenichi Hirose képe
Kenichi Hirose

Grafikai tervező

Kreatív központ
Sony Corporation

2014-ben új stílusú csomagolás létrehozását tűztük ki célul, és filcből készült csomag fejlesztésébe fogtunk. Először meg kellett ismernünk a filcanyag szálösszetevőit, ezért egész sorozatnyi prototípust készítettünk különféle szálkeverékarányokkal, anyaggyártási módszerekkel stb. Ezután megkíséreltük a filcanyagot a közkeletű műanyagpalackokból nyert PET-ből előállítani.
Ez az egyszerre erős és puha csomagolóanyag öleli körbe aibo egész testét, mielőtt létrejön a találkozás aibo és az ügyfél között. A rásimuló csomagolás óvja és védi aibo testét. 
A jövőben még több fejlesztést valósítunk meg; célunk a 100%-ig újrahasznosított csomagolóanyag használata. Reményeink szerint ez a csomagolási megoldás sokak figyelmét felhívja a környezettudatosságra.

aibo

A szabadjára engedett csoda