Full Array LED

Filmes hatású kontraszt, mélyebb fekete és ragyogó világos árnyalatokkal.

A Full Array LED-technológiát tartalmazó Sony BRAVIA® televíziók – amilyen az új XG95 4K HDR Full Array LED tévé – még nagyobb élménnyé teszik a televíziózást a mély sötét és élénk világos színek gyönyörű kontrasztjával, illetve a tévé sötét és világos szélsőértékeinek maximalizálásával.

Hagyományos Edge LED háttérvilágítás

Nehézséget jelentenek a mély feketék és a világos területek.

Egy sor LED-nek kell kiegyensúlyoznia a világítást az egész képen. A sötét részek nem olyan sötétek, a világos területek nem olyan világosak – több szétfolyás valószínű.

Hagyományos Edge LED háttérvilágítás

*Szimulált képek.

Full Array LED háttérvilágítás

*Szimulált képek.

Full Array LED háttérvilágítás

Élénkebb világos területek, mélyebb feketék.

A LED-ek intenzitását a jelenettől függően lehet szabályozni. Világos, ahol világosnak, sötét, ahol sötétnek kell lennie.

*Szimulált kép.

Miért a Full Array LED?

A helyi háttérvilágítást használó Full Array LED tévék valódi előnye a valósághűbb csúcsfényerő, a részletgazdag árnyékok és mélyebb, sötétebb fekete szín. Jó példa erre a Hold az éjszakai égbolton. Oldalsó- vagy háttérmegvilágítást használó tv-készüléken a Hold fényességéért fel kellene áldozni az égbolt feketeségét (vagy fordítva) és a fekete így is valószínűleg szürkés, kékes árnyalatú lenne. A helyi háttérvilágítást használó Full Array LED tévén (amilyen az XG95) gyönyörű, természetes képet lát, tiszta, fényes Holddal és hitelesen sötét éjjeli égbolttal. 

Full Array LED helyi háttérvilágítással

Sok LED tévé „oldalsó megvilágítású”, tehát a fényforrást biztosító LED csík a panel alján vagy oldalán van. Ez jó megoldás olcsó és vékony tévék gyártásához, viszont nem jó olyan jelenetek megjelenítéséhez, amelyekben káprázatosan világos és mély sötét területek vannak egyszerre. A világos nem lesz olyan világos, mint lehetne, a sötét területek pedig szürkésnek, kéknek tűnhetnek.

A közvetlen megvilágítású tévék problémája hasonló. Az oldalak helyett a LED-ek itt a panel mögött vannak és közvetlenül a képernyőn keresztül bocsátják ki a fényt. Bár ez jobb fényerőt biztosít, zavaró „fényudvarokat” is teremt, ami a sötét háttér előtt lévő világos tárgyak körüli fényjelenséget jelenti, a sötét területek színhelyessége is csökken, ráadásul a tévé is vastagabb lesz tőle.

oldalsó megvilágítás
HAGYOMÁNYOS EDGE LED
full array led
FULL ARRAY LED

*Szimulált képek.

A helyi háttérvilágítást használó Full Array LED tévé másrészt nagy számú, a Sony X-tended Dynamic Range Pro technológiájú LED-del rendelkezik. Ennek köszönhetően a képernyő egyes részei lenyűgözően világosak lehetnek, miközben a képernyő többi része koromfekete marad, a fejlett háttérvilágítási technológiának köszönhetően, amely sokkal inkább lebilincselő és természetes filmélményt biztosít a hagyományos oldalsó, vagy hátsó megvilágítású televízióknál. 

A sötét és világos teljes skáláját megragadva
8K-ra kibővített
kibővített

Azáltal, hogy pontosan szabályozza a fénykibocsátást az egész képernyőn, bizonyos területeket elhomályosít, másokat pedig kiemel, az X-tended Dynamic Range™ PRO a hagyományos LED-háttérvilágításos tévéknél sokszor nagyobb fényerőtartományt kínál, így a sötét jelenetek még sötétebbek, a világosak pedig még világosabbak lehetnek.