Alpha Universe háttértörténet
Alpha Universe háttértörténet
Sony World Photography Awards
A 2020. év nyertesei 

Az immáron 13. évébe lépett, nemzetközi hírnévnek örvendő Sony World Photography Awards az egyik legjelentősebb esemény a fotózás globális naptárán.

A World Photography Organisation által szervezett verseny a fotózás kultúrájának folyamatos fejlődésének kíván színteret adni. Elismeréssel adózik a múltban a fotózáshoz jelentős mértékben hozzájáruló fotósoknak az „Outstanding Contribution to Photography” (Kiemelkedő munkásság a fényképészet terén) díjjal, egyúttal pedig igyekszik megtalálni a jövő új tehetségeit, lehetőséget adva nekik, hogy világszinten megmutathassák művészetüket és ismertséget szerezhessenek. Ez a különféle díjakkal, valamint az integrált diák és ifjúsági versennyel, illetve a Sony által kínált diák és ifjúsági professzionális ösztöndíjakkal valósul meg. Az utóbbi még inkább bizonyítja a Sony elkötelezettségét a fotózási kultúra iránt, hiszen kibővíti kapcsolatát az adott nyertesekkel a versenyen túlmenően, az egyéni karrierek előmozdítása érdekében. 

Kihirdették a 2020-as verseny nyerteseit, mi pedig boldogan mutatjuk be őket itt. 

Az év fotósa | Pablo Albarenga, Uruguay

Pablo Albarenga SWPA-nyertes 2020.

© Pablo Albarenga, Uruguay, Döntős, Professzionális, Kreatív, 2020 Sony World Photography Awards

A Seeds of Resistance (Az ellenállás magvai) című alkotássorozat összehozza a bányászat és az ipari méretű mezőgazdasági tevékenységek miatt veszélyeztetett tájak és területek fotóit az ezek megőrzéséért harcoló aktivisták portréival. Pablo feltérképezi a szoros kapcsolatot a védők és a földjük között – amely szent földben őseik több évszázadra visszamenőleg nyugszanak. A fotókon a történetek főszereplői felülnézetből láthatók, mintha konkrétan életüket adnák az általuk óvott területért. 

Az év amatőr fotósa | Tom Oldham, Egyesült Királyság

Tom Oldham SWPA-nyertes 2020.

© Tom Oldham, Egyesült Királyság, Open Photographer of the Year (Az év amatőr fotósa), Amatőr, Portréfotózás, 2020 Sony World Photography Awards

A Black Francis a Pixies zenekar énekeséről, Charles Thompsonról (alias Black Francisről) készített fekete-fehér portré, amely eredetileg a MOJO magazin részére készült. Amikor Tom arra kérte, hogy fejezze ki a fotózásokkal kapcsolatos frusztrációját, Francis tökéletes gesztussal reagált, kezeibe temetve az arcát. Az eredmény egy drámaian kifejező kép lett, amelyet a cikk témavezető képeként közöltek le.

Az év Diák fotósa | Ioanna Sakellaraki, Görögország

Ioanna Sakellaraki SWPA-nyertes 2020.

© Ioanna Sakellaraki, Görögország, Student Photographer of the Year (Az év Diák fotósa), Diák verseny, 2020 Sony World Photography Awards

Aeiforia a mediterráneumban elsőként szinte kizárólag megújuló energiát használó apró görög szigeten, Tilos területén használatos napelemekről, szélturbinákról és akkumulátorfarmokról készült éjszakai felvételeket mutat be. Ioanna 30 000 EUR értékű Sony digitális fotós felszerelést nyert az intézete számára.

Az Alpha női díj nyertese | Lily Dawson-Punshon, Egyesült Királyság

Lily Dawson Punshon SWPA-nyertes 2020.

© Lily Dawson-Punshon, Egyesült Királyság, Nyertes, Alpha Female Award (Alpha női díj), 2020 Sony World Photography Awards

Lily portréja történelmi jelentőségű festményt idéz, pontosabban Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményét, amelyet egy 21. századi csavarral gazdagít. A fotós kifejti, hogy a fénykép felfedezni kívánja a múlt és a jelen közötti kapcsolatot, ahogy ezek egyszerre állnak kontrasztban és támogatják is egymást. 

Az év ifjúsági fotósa | Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, 19 éves

Hsien Pang Hsieh SWPA-nyertes 2020.

© Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, Youth Photographer of the Year (Az év ifjúsági fotósa), Ifjúsági, Utcai fotózás, 2020 Sony World Photography Awards

A Hurry (Sietség) egy utcai előadót ábrázol, aki látszólag sietősen gyalogol, de igazából mozdulatlanul áll. Frissen Németországba érkezett diákként a tapasztalatai által inspirált Hsien-Pang ezzel a képpel kívánja kommentálni az intenzív életritmust, egyúttal pedig emlékeztetni másokat arra, hogy lassítsanak egy kicsit.

A 2020-as kiállítást a World Photography Organisation weboldalán elérhető virtuális képtárban lehet megtekinteni.