Alpha Universe háttértörténet
Hiszem, ha látom

Alin Popescu

„Minden alkalommal, amikor infravörös fotót teszek közzé, azt »a párhuzamos világnak« nevezem – mesélte el Alin Popescu –, ugyanis ott van a szemed előtt, de nem láthatod.” Ez az infravörös fotózás tökéletes leírása. A szokványoshoz képest az infravörös tartomány fotózása a Stranger Things sorozat „Tótágas” világa. Olyan helyszín, amely – legalábbis vizuálisan – egyszerre létezik az általunk látottal, de teljesen rejtve marad. Mármint mindaddig, amíg a megfelelő eszközökkel meg nem pillanthatjuk.

alin popescu sony alpha 6000 infravörös felvétel utcai jelenetről, az előtérben kék kerékpárral

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8,0, ISO 160

Szerencsére nincs szükség valamiféle dimenziórepesztő lézernyalábra, mivel ennek a másik világnak a szépsége feltárul egy átalakított, az infravörös tartományban működő fényképezőgép segítségével – Alin esetében ez egy Sony α6000. És bár sem a fényképezőgép ilyen jellegű átalakítása, sem a csak az infravöröst átengedő szűrők használata egyáltalán nem új dolog a fotózásban, a tükör nélküli Sony váz alkalmazása –mint Alin esetében – rengeteg előnnyel jár.

„Amikor a DSLR-gépekről tükör nélküli fényképezőgépekre váltottam, azonnal megtetszett az új fotózási mód; először az α6000, majd az α7s és az α7R II következett, most pedig az α9 van soron” – mondta el Alin. De még a régi DSLR-felszerelésem leselejtezése után is hiányzott az a váz, amelyet az infravörös fotózáshoz átalakítottam, ezért az apró α6000 gépem átalakítása mellett döntöttem.”

alin popescu sony alpha 600 infravörös felvétel csatornáról sötét éggel és bolyhos fehér felhőkkel

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/10, ISO 160

De miért alakítja át a felszerelését ahelyett, hogy szűrőket használna? „Az átalakított fényképezőgépváz a legjobb megoldás infravörös fotózáshoz” – mondta el. „Ha csak szűrőket helyezel az objektívre, a fény java részét kizárod – a látható tartomány mellett az infravöröset is –, ezért 20–30 másodperces expozícióval kell fotózni, állványról. Ugyanakkor az átalakítás eltávolítja az UV/IR levágószűrőt – avagy a „forró tükröt” –, amely rendes esetben az érzékelő előtt található, és egy olyannal helyettesíti, amelyik csak az UV-t és a látható tartományt blokkolja, így a fényképezőgép infravörösben „lát”, és ugyanúgy fotózhatsz, mint rendes esetben.”

Alint mindig vonzotta az olyan „dolgok fotózása, amelyeken más átsiklik. Így amikor a HDR megjelent, alkalmazni kezdtem. Amikor pedig mindenki más is használni kezdte, elengedtem!” – mondta nevetve. „Ám az infravörös nem ereszt, annyira szokatlan. És bár a legtöbb ember ismeri a gyönyörűséges és klasszikus infravörös látványvilágot a fénylő lombozattal és sötét égbolttal, meglepően sok dolgot lehet még találni.”

alin-popescu-sony-alpha-6000-infravoros-felvetel-palmafak-nagy-uveghazban

© Alin Popescu | Sony α6000 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/60s @ f/3.5, ISO 640

„Például?” – kérdeztük. „Például ahogy a különféle anyagok másképpen verik vissza az infravörös sugarakat” – magyarázta Alin. „Lehet ez valakinek a ruhája, festett épület... vagy akár virág. Előfordul, hogy ha infravörös tartományban látsz egy virágot, mintákat veszel észre rajta, amelyek felhívják a figyelmet a nektárra és a virágporra, mintha leszállópálya-fények lennének méheknek. Ezt igyekszem megmutatni a képeimmel – hogyan nézne ki a világ más szemmel.”

 

alin popescu sony alpha 6000 infravörös felvétel sivatagi házról és mellette álló fáról

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/8,0, ISO 100

Ami pedig kifejezetten lenyűgöző egy átalakított, tükör nélküli fényképezőgép esetében, hogy az elektronikus képkereső segítségével valós időben is használhatók ezek a „másmilyen szemek”. Alin elmondta: „Ez a legfőbb különbség a DSLR használatához képest, és ez rengeteget számít. Pontosan azt látod, ami a képen megjelenik, így el tudod dönteni, hogy megfelelő-e a látvány az infravöröshöz, vagy sem. Láthatod, ha valami nem az igazi, de azt is, ha valami működik, ugyanis az infravörös fotózás nagy mértékben függ az időponttól és az időjárástól. DSLR használatakor ez inkább próbálkozás és reménykedés kérdése, hacsak nem ismered töviről hegyire a témát – ami elég nehéz, mert láthatatlan!”

 

alin popescu sony alpha 6000 infravörös felvétel mező közepén álló, apró épületről

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/400s @ f/8,0, ISO 100

Az idő és az időjárás szempontjából is van egy „fejre állított” jellemzője az infravörös fotózásnak: a legjobb felvételkészítési idő éppen ellentéte a szokványos fotózásnál megszokottnak. „Ahogyan a rendes fotózásnál is, az infravörös sugarak fő forrása a Nap” – magyarázta. „Ám felhős napon, vagy ha a Nap alacsonyan jár, nem lehet jó felvételeket készíteni, ezért fordítva kell gondolkodni.”

alin popescu sony alpha 6000 infravörös felvétel tóparti fákról

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/8,0, ISO 100

Kifejtette: „Ahol általában az jut eszedbe, hogy nem jók a fények dél körül, mert túl erős a napfény és a kontraszt – akkor érdemes fényképezni, és megörökíteni a szépségesen tükröződő infravörös fényt! Teljes mértékben ellentétes a fotósok szokványos gondolkodásával, de ez így működik.”

„Az a nagyszerű ebben, hogy tovább lehet fotózni” – összegezte Alin. „Így utazáskor tudod használni a szokványos gépet abban a bizonyos arany órában, majd az infravörös vázra válthatsz, amikor a Nap magasabbra emelkedik.”

alin popescu sony alpha 6000 infravörös felvétel nyájat terelő juhászról, a háttérben fakunyhó

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/10, ISO 100

Itt jelentkezik ismét a tükörnélküliség előnye – a DSLR-gépekénél kisebb méret és kisebb tömeg. „Ha tükör nélküli fényképezőgépet, például az α6000-et használsz az infravörös munkához, akkor elég ezt a kis vázat cipelni, és talán nem használod túl gyakran, de ha látványosnak ígérkező témát látsz, tudod, hogy a fényképezőgép megbízhatóan a rendelkezésedre áll.”

 

* Fontos tudni, hogy a fényképezőgép infravörös tartomány észleléséhez szükséges átalakítását nem végezheti el sem a Sony, sem hivatalos Sony szervizközpont. A Sony nem ajánlja a hardveres módosítást, annak teljes kockázatát a tulajdonos viseli.

Kiemelt termékek
ILCE-6000
Alpha 6000 E-bajonettes fényképezőgép APS-C érzékelővel

ILCE-6000

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SELP1650
E PZ 16-50 mm F3,5-5,6 OSS

SELP1650

Kapcsolódó cikkek


x