Portrék és zarándokok

Alys Tomlinson

A világ egyik legnagyobb és legnevesebb fotóversenye, a Sony World Photography Awards minden évben helyet kap a fotóverseny-kiírások naptárjában. Az idei a 12. év, és célja a világszerte készített legjobb kortárs felvételek bemutatása.

Nemrégiben találkoztunk Alys Tomlinsonnal, „A 2018-as Év Fotósa” díj nyertesével, és arról kérdeztük, hogy miben változott meg az élete és a karrierje azóta, hogy „Ex-Voto” pályaművével elnyerte a kategóriáktól független koronát.

Tudna mesélni kicsit magáról, és arról, hogyan kezdődött el a fotóskarrierje?

Angol irodalom és kommunikáció szakra jártam az egyetemen, és ott csatlakoztam egy fényképészeti klubhoz. Rengeteg időt töltöttünk a sötétszobában, és ezen keresztül beleszerettem a fekete-fehér fotózásba. A diploma megszerzését követően New Yorkba költöztem, és a szabadidőmben a várost fényképeztem, ami aztán – a véletlennek köszönhetően – állást szerzett nekem a Time Out magazinnál. Amikor visszatértem az Egyesült Királyságba, úgy döntöttem, hogy fotósként szeretnék karriert építeni, és fotózást tanultam a Central St. Martins művészeti egyetemen.

alys tomlinson düledező ház

© Alys Tomlinson

Milyen jellegű üzleti munkában vállal szerepet?

Meglehetősen sokfélében, ami azt illeti. Sok szerkesztőségi fotót csinálok, és együtt dolgozom néhány dizájnügynökséggel is, de a munkavégzésem java része az oktatáshoz kapcsolódik. Jellemzően minden felvétel digitális eszközzel – és színesben – készül, ami erőteljesen eltér a saját, magánjellegű projektjeimtől, de mindkét területen élvezem a változatosságot.

Csak kíváncsiságból – mi vette rá, hogy benevezzen a Sony World Photography Awards versenyre?

Vicces dolog, ugyanis hallottam a versenyről, de nem voltam biztos abban, hogy a munkáim besorolhatók bármely kategóriába, ezért korábban nem indultam. Aztán közvetlenül a nevezési időszak lezárása előtt kaptam egy e-mailt, amelyből kiderült, hogy született néhány új kategória – ezek egyike volt a „Discovery” (Felfedezés) –, és úgy éreztem, hogy így már van helye a felvételeimnek. Azt kell mondanom, hogy hatalmas vonzerőt jelentett a nevezés ingyenessége is! Úgy emlékszem, hogy végül néhány nappal a nevezési határidő előtt küldtem be a képeimet, és nem gondoltam, hogy bármiféle esélyem van nyerni.

alys tomlinson vera portréja apácaruhában

© Alys Tomlinson

És meg is tette! Izgatott lett, ugye?

Teljes mértékben felkészületlenül értek a későbbi sajtó- és videóinterjúk! Ugyanakkor nagyszerű volt, az elismeréssel járó összegből pedig folytathattam a projektet. Már volt elég fotóm, de filmet szerettem volna forgatni Veráról, a Fehéroroszországban élő apácáról, akit a projekt indulásakor fényképeztem. A szakmai múltamban az állóképek dominálnak, de szerencsére a segítőm kiváló filmkészítő szakember, így kettesben elutaztunk Fehéroroszországba, hogy együtt lehessünk Verával a rendházban, és elkészíthessük ezt a kedves kisfilmet, amelynek stílusa kifejezetten hasonlít a képeimére.

alys tomlinson vera portréja összekulcsolt kezekkel

© Alys Tomlinson

Ez volt az első alkalom, hogy tükör nélküli Sony fényképezőgépet használt. Hogyan talált rá?

Őszintén szólva élmény volt használni, különösen azért, mert rendkívüli csendben végzi a dolgát. Olyan helyzetekben is forgattunk, amelyek kiemelten tapintatos megközelítést igényeltek – például a hajnali 5 órás reggeli ima olyan helyen, ahol a leeső gombostűt is meg lehet hallani – az α7S II hangtalan működése pedig lehetővé tette, hogy kapcsolódjak a látványhoz anélkül, hogy a jelenlétem tolakodó lett volna.

alys tomlinson apácák a reggeli ima közben

© Alys Tomlinson

A Veráról szóló film elkészítése miatti fehéroroszországi utazáson kívül hogyan alakult az idei munkaterhelése?

A díj elnyerése óta egészen őrült évet tudhatok magam mögött, és kézzel foghatóan megváltoztatta a karrierem alakulását; az első helyezés okozta ismertség elképesztő! Volt szerencsém más versenyeken is nyerni, de ez egyértelműen messze a legnagyobb mind közül. Úgy gondolom, mostanra elég régen dolgozom ahhoz, hogy befutottnak számítsak, de az utóbbi néhány hónapban megkeresett egy neves londoni galéria, és a munkáimat kiállították Párizsban. Emellett dolgozom egy Kickstarter-finanszírozású projekt könyvén, és bár bíztam abban, hogy a díjosztás előtt be tudom fejezni, nagyon gyorsan sikerült elérnem a célomat a győzelemből fakadó ismertségnek köszönhetően.

alys tomlinson erdei fák tükörképe patakban

© Alys Tomlinson

Az „Ex-Voto” befejezettnek tekinthető, vagy egy a végtelenségig folytatható projekt?

Van bennem késztetés azt mondani, hogy tudnám folytatni, ugyanis mindig lesznek zarándoklatra induló emberek, és érdekes volna megtudni, hogy hova jutnék el a projekttel, de mindent egybevetve úgy gondolom, hogy a könyv megjelenése egy magától értetődő lezárás a számomra.

Ha szeretne többet megtudni a Sony World Photography Awards versenyről, és szeretné megtekinteni Alys győzelmet érő galériáját, látogasson el a következő weboldalra:


Alys „Vera” című filmjének bemutatója a Somerset House-ban lesz, 2019 áprilisában. A pályázat 2019. január 4-én zárul, a nevezés pedig ingyenes.

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-7SM2
α7S II E-bajonettes fényképezőgép Full Frame érzékelővel

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85mm F1.8

SEL85F18


x