Alpha Universe háttértörténet
A portréverseny nyertese: Egy arc a tömegben

Egy jó portré többről szól, mint pusztán egy ember külsejének megörökítéséről. Túlmegy azon, hogy vonzónak mutassuk őket, vagy a legjobb oldalukra világítsunk rá. Egy jó portré megragad valamit az adott alany személyiségéből, mesélnie kell valamit róla, talán egyetlen képben elmeséli a történetét, vagy ha nem, töprengésre kell, hogy ösztökélje a nézőt, fel kell ébresztenie benne a vágyat, hogy még többet tudjon meg az alanyról.

A technikai tudás mellett valami varázslatos többletet kerestünk, amikor a Sony Alpha Universe Instagram portréfotó-versenyre beérkezett munkákat bíráltuk. Megannyi kiemelkedő fotó volt a többezer bejegyzés között, de volt egy, amely valóban magával ragadta a zsűrit. Egy egyszerű, tökéletesen kivitelezett fekete-fehér kép, amelyen egy férfi a kamerába bámul; az alany metsző tekintete teszi igazán markánssá a képet, és emeli egy jól végrehajtott technikai tanulmány szintje fölé.

Emilio Barrionuevo sony alpha 7RII megragadó fekete-fehér portré egy férfiról, amint az állát a kezén pihenteti

© Emilio Barrionuevo| Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/60s @ f/10, ISO 100

A képet Emilio Barrionuevo spanyol fényképész készítette. Emilio négy éve dolgozik hivatásos portréfotósként; ez idő alatt kialakította saját egyedi stílusát, amely könnyedén tetten érhető az Instagram-fiókján is (@emiliobarrionuev0).

„A stílusomat talán a „megindító portrék” szókapcsolattal jellemezném – mondja Emilio. „Ez a kontrasztra erősen építő fekete-fehér stílus, amely kihangsúlyozza a személy gesztusait és arcvonásait, és nem csak a küllemére irányítja rá a figyelmet, hanem az érzelmi állapotára is.”

Emilio jelenleg a Sony α7R II géppel és az FE 90 mm-es f/2.8 Macro G OSS objektívvel dolgozik, amely segít neki részletesen megörökíteni az alany arcvonásait, és ezáltal valóban felfedni a történetüket.

„Mindannyiukban ott bujkál egy rejtett történet – magyarázza Emilio –, és a portrékon keresztül feltárható ez a történet; az ember csodálatos, és úgy kell megmutatni, ahogy van.”

A verseny nyerteseként azonban Emilio hamarosan egy új objektívvel lesz gazdagabb.

„Az FE 85 mm-es f/1.4 G Master objektívet választottam nyereményként” – mondja Emilio. „Portréfotósként ez a tökéletes objektív – kivételesen éles, és egy f/1.4-es, fényes blendenyílással rendelkezik. Alig várom, hogy az A7R II-es gépemmel együtt használhassam a következő, kínai projektem során”.

Mi is alig várjuk, hogy megpillanthassuk Emiliónak az új objektívvel készített képeit.

Kövesd Instagram-fiókunkat, tekints meg még több, a versenyre nevezett képet, és tudd meg, mikor indul a következő megmérettetés.

Alejandro sony alpha 7II egy fémrácson keresztül nézelődő hölgy, csak a szemeivel a fókuszban

© Alejandro Guerrero| Sony α7 II + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/4000s @ f/4.4, ISO 400

fatma sony alpha 7II apa két gyerekével pózol egy autó ablaka mögül

© Fatma Demir| Sony α7 II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/7.1, ISO 125

Mark Vyse sony alpha 7III a fényképezőgép felől elforduló szakállás férfiról készített portré

© Mark Vyse| Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/200s @ f/11.0, ISO 100

Kiemelt termékek
ILCE-7RM2
Alpha 7R II hátsó megvilágítású full-frame képérzékelővel

ILCE-7RM2

SEL90M28G
FE 90 mm F2.8 makró G OSS

SEL90M28G

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM