Alpha Universe háttértörténet
Életre kelt fények az α7S II-vel

Steve Collins

Ha Steve Collins szembesül egy problémával, akkor megoldja azt. „Ha nem tetszik, ahogyan valami működik – magyarázza –, akkor próbálok minél gyorsabban megoldást találni rá, máskülönben az idegeimre megy!”

Ez a hozzáállás volt az, ami arra motiválta Steve-et, hogy kifejlessze a Live Aurora Networköt testvérével, Tony-val – nekik hála bárki élőben nézheti a sarki fényt az okostelefonján elérhető alkalmazáson keresztül, elképesztő minőségben.

steve collins sony alpha 7SII ragyogó északi fény, amint előtűnik egy hegy körvonalai mögül

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve akkor látta először a sarki fényt, amikor a feleségével nászúton voltak; beállította az ébresztőjét, és óránként felkelt, amíg egyszer csak meg nem pillantotta. „Néhány nap elteltével végül megláttam – mondja nevetve –, de nem igazán úgy festett, mint a képeken; nem voltak színek, olyan volt, mint egy fehér, halvány felhő.”

steve collins sony alpha 7SII lágy, zöld színű sarki fény tükröződik a nyugodt tengerben

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Steve és Tony eltökélték, hogy teljes pompájában fogják megnézni a sarki fényt, így lefoglalták útjukat a norvégiai Tromsøbe, és letöltöttek minden előrejelző alkalmazást, amit csak találtak. De egyik sem járt még csak a közelében sem annak, hogy pontosan megjósolja mikor lesz látható a sarki fény; Steve ekkor kezdett el webkamerák után kutakodni.

A webkameráknak köszönhetően a legnagyobb kényelemben és melegben figyelhette, mikor bukkan fel a fény, hogy aztán csak akkor menjen ki, és nézze az eget, amikor feltűnik a jelenség. „Tökéletesen időzítettünk! Öt egymást követő este is gyönyörködhettünk az előadásban” – meséli.

„Ez volt az az út – magyarázza –, amely az ihletett adta a Live Aurora Network létrehozásához. Egy olyan alkalmazást akartam alkotni, amely az élőkép segítségével akkor riasztja az embereket, amikor látható a sarki fény.”

steve collins sony alpha 7SII táncoló sarki fény a távoli hegyek és hófödte utak felett

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Hogyan is lehetséges az, hogy országokon és kontinenseken túlról vezérlünk egy sor kamerát, amelyek aztán élőben közvetítik az éjszakai eget? Steve azzal az ötlettel állt elő, hogy készít egy algoritmust, amely folyamatosan figyeli az éjszakai égbolt fényességét, színét, zsúfoltságát és a mozgásokat is, így jelezve számára, mikor is látható a sarki fény.

steve collins sony alpha 7SII izlandi faépítmény fölött derengő sarki fény és a csillagok

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

Azzal kezdte, hogy elhelyezett egy CCTV-kamerát egy izlandi házban, hogy kísérleti jelleggel megfigyelhesse az eget, és miután meggyőződött róla, hogy ez így működik, gyorsan továbbfejlődött a projekt. Steve elkezdett Sony α7S fényképezőgépeket használni, így a full-frame érzékelőnek köszönhetően sokkal jobb minőségű képeket tudtak készíteni, mint a CCTV-kamerák, amelyeket addig használt.

steve collins sony alpha 7SII a live aurora network közvetítésén lágy, zöld színű fény tűnik fel a hegyek fölött

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Rájött azonban, hogy ahhoz, hogy igazán jól működjön a Live Aurora Network, a fényképezőgépeket távoli, kevéssé fényszennyezett helyekre kell telepíteni. Steve talált egy céget az Egyesült Államokban, amely olyan speciális tokot tudott neki gyártani, amelybe az α7S-es mellett egy ventilátor, egy fűtő, egy Windows 10-es számítógép és egy 4G router is helyet kaphatott annak érdekében, hogy hálózati kapcsolat rendelkezésre álljon a képek megtekintéséhez és a fényképezőgép vezérléséhez.

Ahogy egyre kibontakozott a projekt, úgy vált az α7S II a Live Aurora Network kezdeményezéshez használt állandó kamerává, az elképesztő élességű FE 24 mm-es f/1.4 G Master objektívvel egyetemben. Nem futott mindig zökkenőmentesen a projekt, számos kihívással kellett megküzdeni, például, hogy miként lehetne távolról vezérelni a fényképezőgépek exponálási beállításait. „A legújabb fényképezőgépeket már váltásban szereltük fel, így váltogathatunk a videókészítés és a Sony távoli vezérlési szoftverének használata közt – magyarázza –, így fényképezhetünk, és a beállításokat is módosíthatjuk.”

steve collins sony alpha 7SII élénk, zöld színű sarki fény táncol egy izlandi vízesés felett

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Korábban Steve összes képe az élő közvetítésből lett kiragadva, ezért eléggé szemcsések voltak. Azonban most, hogy már távolról is fényképezőgép módba tudja kapcsolni az α7S II-t, olyan nagyfelbontású JPEG-képeket is tud készíteni, amelyek akár reklámokhoz is használhatók.

A lenyűgöző projekt során mára létrejött egy több mint 450.000 képből álló sarki fény archívum, illetve videófelvételek is készültek, a Norvégiától Izlandig elhelyezett öt kamerának köszönhetően. Steve reméli, hogy rövidesen még két kamera közvetíthet majd élőben, az egyik a norvégiai Lofoten szigeten található Lofoten Links golfpályán, a másik pedig az alaszkai Anchorage közelében. Ezt követően a terv része egy 24 fényképezőgépből álló globális hálózat kiépítése, amely a teljes északi féltekét lefedné.

steve collins sony alpha 7SII nyílhegy alakú sarki fény egy sziklás partszakasz fölött

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Ami az alkalmazást illeti, hatalmas sikernek bizonyult, minden este közel 14.000 ember tekinti meg az északi fényt így. Ugyan a projekt eredeti célja az volt, hogy segítsünk az embereknek abban, nehogy lemaradjanak az északi fényről az utazásuk során, a Live Aurora Network azóta mondhatni önálló életre kelt.

„Vannak akik a telefonjukról nézik a sarki fényt, vagy épp a tévéjükre vetítik ki az otthonuk kényelmében” – meséli Steve. „Rendkívül bátorítóan hat, amikor azt hallom másoktól, hogy »köszönjük, hogy láthattuk a fényeket – hála neked, kipipálhatom a bakancslistámon azt, amire a legjobban vágytam.« Büszke vagyok arra, hogy segíthettem nekik megtapasztalni ezt az élményt.”

És hogy mi is Steve történetében a legizgalmasabb? „Előtte semmi közöm nem volt a fotózáshoz, de most már én is fényképész vagyok!”

Kiemelt termékek
ILCE-7SM2
Alpha 7S II E-bajonettes fényképezőgép Full-Frame érzékelővel

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Kapcsolódó cikkek