Alpha Universe háttértörténet
A tájképfotóverseny győztese:
Out of the Dark

Amikor megszületett a döntés, hogy a Sony Alpha Universe Instagram verseny legutóbbi fordulóját a tájképfotózás témájában indítsuk, biztosak voltunk benne, hogy a pályázat népszerű lesz. Európa-szerte sikerült megmozgatnunk a versenyen részt vevő fotósok fantáziáját, akik a világ szinte minden szegletéből származó tájképeikkel neveztek.

A műveken láthattunk havas hegycsúcsokat és napsütötte tengerpartokat, csakúgy, mint zöldellő réteket és ősfákat, a választék tehát óriási volt. Olyan képeket kerestünk, amelyek nemcsak technikailag voltak tökéletesek, de valami olyan plusz is volt bennük, amitől a szemlélő lélegzete elakad, és ellenállhatatlanul beszippantja őt a képen megjelenített táj.

A különböző tájaknak ebben a bőségében talán nem is meglepő, hogy gyakran az egyszerűbb képek ragadták meg leginkább a figyelmünket. Ez különösen szembeötlő volt a győztes kép, Fabian Balint bravúros fotója esetében, amely egy fiatal, zúzmarával borított fáról készült egy sötét, ködös erdő közepén.

fabian balint sony alpha 7R3 ködös erdőben álló magányos, ritkás ágazatú fa

© Fabian Balint | Sony α7 III + DT 135mm f/2 SAM | 1/320s @ f/2.0, ISO 200

„Egy késő őszi reggelen – meséli Fabian – az otthonom, a gyönyörű romániai kisváros, Piatra Neamt közelében lévő csodálatos erdőkben sétáltam. A fákat, a bokrokat és az avart vastag zúzmara- és ködréteg borította. Amikor megláttam azt a kis fát, szinte megszédített a látványa, úgy kiemelkedett a háttérből.”

Fabian véleményét osztotta a Sony zsűrije, amelynek tagjai rajongtak az egyszerű, de megkapó képért. Így vélekedtek a pályaműről: „Nagyon tetszett a fa éles kontúrjainak és a lágy, homályos háttérnek a kontrasztja. Szinte éreztük, ahogy ropognak a képen látható levelek és a deres talaj.”

Fabian a képet egy Sony Alpha 7 III készülékkel készítette, amelyet különféle objektívekkel használ, például azzal a 135 mm-es f/2 objektívvel is, amellyel a győztes képét is fotózta. Használja ezen kívül még a Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA, a Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA, az FE 90mm f/2.8 Macro G OSS és az FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objektívjeit is. A verseny győzteseként Fabian most új objektívvel gazdagíthatta felszerelését.

„Az FE 16-35mm f/2.8 GM-et választottam – mondja Fabian –, a rugalmas gyújtótávolsága és a kiemelkedő képminőség miatt. Korábban nemigen használtam ultraszéles objektíveket, de szeretem kihívások elé állítani magam a tájfotózásban, és ezek egy-egy teljesen új perspektívát tesznek lehetővé.

A tájképek készítésének folytatása mellett szeretném felfedezni az asztrofotózás területét is. Ez egy számomra teljesen új, felderítetlen területe a fényképezésnek, úgyhogy azt hiszem, ez az új objektív nagy segítségemre lesz a fényképészetben előttem álló úton.”

Ha szeretnéd megnézni, milyen képeket készít Fabian az új objektívjével, kövesd az Instagramon a profilját: @balintfabian.

Ha szeretnél a következő Sony Alpha Universe Instagram verseny egyik esélyese lenni, kövesd az @alphauniversebysony.eu profilunkat hogy mindig képben lehess a legújabb versenyeinkkel kapcsolatban.

Előválogatott pályaművek

dmytro korol sony nex 6 meleg fénnyel megvilágított, lenyűgöző hegycsúcs alkonyatkor, a hátterében teliholddal

© Dmytro Korol | Sony NEX 6 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

ciprian negura sony alpha 7M3 deres faág egy sötét, ködös erdőben

© Ciprian Negură | Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/10s @ f/10.0, ISO 100

janis palulis sony alpha 7RM2 naplemente két kis fa mögött, megvilágított előtérrel

© Jānis Paļulis | Sony α7R II | ISO 100

Kiemelt termékek
ILCE-7M3
Alpha 7 III fényképezőgép 35 mm-es full-frame képérzékelővel

ILCE-7M3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

Kapcsolódó cikkek


x