nadine sony alpha 7c anya és gyermeke ülnek a fűben

Készíts jobb képeket a nyaralásról az Alpha 7C segítségével

A nevem Nadine, és Hamburgban élek, Németországban, négy aranyos fiú édesanyjaként.

Az Instagramm-fiókom neve „My Boys and I” (A fiaim és én), a követőimet pedig mindenhová magammal viszem a hétköznapi életben, és hagyom, hogy részesei legyenek az anyaság izgalmas pillanatainak. Szeretek fényképeket megosztani az utazásainkról, kirándulásokról és a hétköznapi életből. Az életem egyes pillanatait mindig megörökítettem, de mióta édesanya lettem, és mivel a gyerekeim hihetetlenül gyorsan nőnek, szeretném a lehető legtöbb pillanatot megörökíteni.

A Sony Alpha 7C pontosan erre készült. Négy vad fiú mellett egy kicsi, könnyű kamerára van szükségem, amit bárhová vihetek magammal, és biztos lehetek benne, hogy megörökíti a kalandjaink legszebb emlékeit.

Hobbifotósként és édesanyaként szeretnék megosztani néhány ötletet, hogy miként lehet folyamatos mozgás közben is egyre jobb családi fényképeket készíteni.

nadine sony alpha 7c édesanya fényképez 2 gyermeket

1. tipp – gyors beállítások az Alpha 7C nagyszerű fényképeihez

Szeretünk egy családként utazni a világ körül, de amikor erre nincs lehetőség, elmenekülünk valahová a természetbe a közelben, ahol jól érezhetjük magunkat együtt. Az Alpha 7C tökéletes az ilyen helyzetekre, mivel könnyű, kompakt és Full-Frame funkcióval van ellátva, ami a legjobb minőséget biztosítja, akárhol járunk.

Azt javaslom, hogy egyszerre RAW- és JPEG-formátumban is fényképezzünk. A JPEG könnyebben másolható, a RAW-fájl pedig lehetővé teszi az utómunkát a képeken, hogy az Imaging Edge Edit asztali alkalmazással (amit a Sony weboldaláról ingyenesen lehet letölteni) vagy a Adobe Lightroom használatával saját ízlésünk szerint formáljuk a képet. Így a felbontás is megfelelő marad a nyomtatáshoz, hogy a képeket aztán fotóalbumba lehessen tenni, amit az okostelefonnal készített képekről nem igazán lehet elmondani.

nadine sony alpha 7c földön ülő fiatal fiú portréja

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/40s @ f/5.0, ISO 320

Nem baj, ha nincs a kisujjadban, hogyan kell egy szoftverrel utólag szerkeszteni a képeket, hiszen az Alpha 7C igazán élethű színekben pompázó képeket készít, tehát elég utólag csak egy szűrőt rátenni a kedvenc alkalmazásodban.

Amikor a felvételkészítés beállításairól van szó, akkor leggyakrabban a „P” módot használom, mert megbízom a kamerában, hogy megfelelően exponálja a jelenetet. Ez a mód a kamera felső tekerőgombján található, a használata pedig egyszerű és gyors. Az eredmény a profikat idézi, hiszen például a portrék háttere elmosódottá válik, anélkül, hogy az ember szakértő lenne. Ha pedig az ember tanulni szeretne, és teljesen manuális üzemmódban használná a gépet, arra is van lehetőség, hiszen ez a kamera kiváló bárkinek, aki szeretne megtanulni fotózni.

nadine sony alpha 7c gyerekek játszanak a fűben, hátuk mögött a nappal

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

2. tipp – Hogyan lehet jobb képeket készíteni a gyermekeidről

Van, amikor nem könnyű... Van, hogy nincs hozzá hangulatuk, és van, hogy egyszerűen csak nem tetszik nekik. Ha arról van szó, hogy a gyerekekről kell nagyszerű képeket csinálni, akkor gyorsan kell cselekedni!

Az első tippem, hogy támaszkodjunk teljes mértékben a kamera autofókuszára. A Sony biztosít szemkövetés funkciót (a valós idejű Eye AF-et), ami lehetővé teszi az emberek vagy kisállatok szemének a követését mozgás közben. Ezt a funkciót roppant egyszerű bekapcsolni. Kapcsold be a kamerát, és irányítsd a gyermekedre. Ezután félig nyomd le az exponálógombot, mire megjelenik egy zöld keret a szem vagy az arc körül. Ez azt jelenti, hogy a kamera tökéletesen beállította az élességet, és készen áll a felvétel elkészítésére. Ekkor lehetőséged van félig benyomott exponálógombbal kivárni, amíg valami nagyszerű történik, és akkor teljesen benyomni az exponálást és elkészíteni a képet.

A második tippem arra vonatkozik, amikor a gyerekek játszanak, és kiszámíthatatlan, mit csinálnak a következő pillanatban. Az Alpha 7C segítségével akár 10 képkockát is rögzíteni lehet másodpercenként, ami elengedhetetlen a megfelelő arckifejezés megörökítéséhez.

A funkció bekapcsolásához egyszerűen nyomd meg az „Fn” gombot a kamera hátulján, a görgetőgombot pedig „Képtovábbítási módban” használd. Kattints rá, és a görgővel állítsd át „Sorozatfelvétel” funkcióra, majd kattints a központi gombra a beállítások érvényesítéséhez. Innentől amikor a zárgombot megnyomod, a kamera addig készíti a felvételeket, amíg az esemény tart.

Az utolsó javaslatom a dönthető képernyő használata. Ez azért hasznos, mert egy ilyen helyzetben az ember szeretné gyorsan felmérni a zajló eseményeket és azt, hogy mit örökít meg. A képernyő dőlésszöge állítható, tehát a keresőnél is kényelmesebb a használata.

Még én is tanulok új technikákat és szeretnék még jobb portréfelvételeket készíteni, amihez ez a kamera tökéletes.

nadine sony alpha 7c fiatal fiú mosolyogva ül egy hintában

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

3. tipp – Családi portrék készítése anélkül, hogy bárkinek le kéne maradnia a képről

A kedvenc fotóim a családi fényképek! Ugyanakkor ezeket a legnehezebb elkészíteni – legalábbis négy kisgyerek mellett. Korábban az időzítő használatával készítettük a képeinket, ami ezen a kamerán is elérhető, de a végén én mindig lemaradtam a képekről.

Most sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb a fényképezés, hiszen a kamerát az okostelefonomról tudom irányítani. Egyszerűen csak le kell tölteni hozzá a Imaging Edge Mobile alkalmazást a Sony weboldalának terméktámogatási részéről.

Ha ez megvan, akkor láthatjuk a kamera élő képét az okostelefonon. Ehhez a kamerát általában egy állványra helyezem előtte, hogy a képkivágás megfelelő legyen a telefonon is, aztán megkérek mindenkit, hogy mosolyogjon, és megnyomom az alkalmazás exponálógombját.

Az alkalmazás másik nagyszerű funkciója, hogy közvetlenül át lehet másolni a képeket a kameráról a telefonra. Csak válaszd ki a kívánt képeket az alkalmazásban és töltsd át őket a telefonra.

Akár otthon ülünk a díványon, akár kint játszunk az erdőben, gyönyörű képeket tudunk készíteni, az okostelefonunk révén pedig megoszthatjuk ezeket a család többi tagjával.

nadine sony alpha 7c pihenő család portréja

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/160s @ f/4.0, ISO 3200

4. tipp – Kreatív alkotás a különböző nézetek és szögek révén

Ahogy mondtam, még mindig csak a tanulás szakaszában járok, de a kamerának vannak olyan kreatív üzemmódjai, amelyek kifejezetten arra lettek tervezve, hogy a legtöbbet hozzák ki bizonyos helyzetekből. Ezek használatához lépj a menübe, és addig görgess lefelé, amíg elérsz a „kreatív stílus” nevű menühöz. Ezek közül válaszd azt, ami a leginkább megfelel a témádnak („Éjszakai”, „Naplemente” vagy „Portré”), a kamera pedig automatikusan beállítja magát.

nadine sony alpha 7c naplemente egy tó felett

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/400s @ f/4.5, ISO 100

Egy másik kreatív ötlet – használd ki teljes mértékben a forgatható képernyőt. Anyaként a legtöbbet a padlón játszom a gyermekeimmel. A képernyő lehetővé teszi, hogy különböző szögekből lássam a gyerekeket anélkül, hogy le kéne feküdnöm a padlóra, vagy lábujjhegyen kéne ágaskodnom egy felülnézeti képekhez. Ezzel a kamerával kifejezetten kreatív szögekből lehet felvételt készíteni!

nadine sony alpha 7c boy buborékfújás a szabadban

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

Az utolsó tippem a gyönyörű családi emlékek létrehozásához

A csodálatos emlékek megörökítésére bárki képes, és a kiváltképp különleges képek készítése is lehetséges. Annyi a lényeg, hogy egy boldog emlék felvétele örökké él. Az Alpha 7C könnyű és egyszerűen használható, ami lehetővé teszi, hogy mindig magunkkal vigyük. Ezután pedig már csak ki kell próbálnunk. Mindig azt mondom, hogy a művész ott lakik mindannyiunkban.

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.