Alpha Universe háttértörténet
Alpha Universe háttértörténet
Ahogy én fotózok
Esküvői fotózás David Bastianonival 

Az esküvői fotós szerepe

Én úgy látom, hogy az esküvői fotózás szerepe az, hogy tovább adjuk az emlékeket a következő generációnak. Hogy neveljük a gyerekeket, és hogy megörökítsük a család életében oly fontos szerepet betöltő nap emlékét. Épp ezért az esküvői fotózásokon amellett, hogy természetesen szem előtt tartom a „hős” imázst, a fotóriporteri szerepbe is bele kell bújnom, hogy a teljes történetet megörökítsem.

 

david bastianoni sony alpha 7M3 tanulmánykép egy asztalon heverő díszes esküvői meghívóról

© David Bastianoni | Sony α7 III + 35mm f/2.8 | 1/250s @ f/2.8, ISO 1000

Ez azonban több puszta dokumentarista fotózásnál. Megannyi különböző stílus és technika ötvöződik benne. Helyszín- és eseményfotózás, csendélet-, portré- és tájfotózás is – fel kell készülni rá, hogy mindegyikre szükség lesz, ráadásul nagyon rövid idő alatt. Éppen emiatt egy olyan gépre van szükségem, amelyik mindezen különböző helyezetekben a segítségemre van – ezért használom a Sony α7 III-at.

 

david bastianoni sony alpha 7M3 a menyasszony, amint egy tükör előtt készülődik, miközben két koszorúslány figyeli

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/2.0, ISO 50

A Sony α7 III és a dinamikatartomány

Számomra a Sony α7 III olyan, mint egy toll, mint egy eszköz. Egy tollal azt írok le, amit csak szeretnék, és az α7 III modellel is azt örökítek meg, amit csak akarok. A gép könnyű, nagyszerű képstabilizálással rendelkezik, két memóriakártya-nyílás van rajta, a képminőség egyszerűen csodás, és a dinamikatartománya is óriási.

david bastianoni sony alpha 7M3 egyszerű felvétel a kamerától elforduló menyasszonyról

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/1.8, ISO 250

Rendkívül fontos a dinamikatartomány, ugyanis a világítás nem mindig a legjobb. Esetenként gyenge fényviszonyok között, máskor erős fényben kell dolgozni, de bármilyenek is legyenek a körülmények, a menyasszony ruhájának minden részletét meg kell örökítenem, méghozzá anélkül, hogy túlexponálnám a felvételt. A Sony α7 III dinamikatartományának köszönhetően ez sosem okoz gondot. Az egyik trükköm, hogy kissé alulexponálom a felvételt, hogy a ruha hangsúlyos részeit biztosan megörökítsem, majd az utómunka során növelem az árnyékok fényerősségét az ottani részletek visszaadásához.

david bastianoni sony alpha 7M3 a vőlegény és a vőfélyek, amint a kamerába mosolyognak a napsütésben

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.5, ISO 160

A fényképezőgép beállítása és az objektívek

Két α7 III-as fényképezőgépet szoktam magammal vinni az esküvőkre; mindkét vállamon ott lóg egy-egy. Van az α7 III-nak egy nagyon hasznos funkciója, amellyel az egyik fényképezőgépen elmentett beállításokat egy SD-kártya segítségével átvihetem egy másikra. Így mindkét fényképezőgépet mindig ugyanolyan beállításokkal tudom használni – minden beállítás, az összes egyedi gomb, és minden más is megegyezik, így nyugodtan kézbe vehetem bármelyik gépet.

david bastianoni sony alpha 7M3 a koszorúslány, amint segít megigazítani a menyasszony fátylát

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

A bal vállamon szoktam vinni az α7 III-at, amelyet vagy az FE 28 mm-es f/2 vagy az FE 35 mm-es f/1.8 objektívvel párosítom. Hihetetlennek tűnhet, de a Sony G Master sorozat összes objektíve megvan, az FE 28 mm-es f/2 és FE 35 mm-es f/1.8 modellek azonban könnyebbek, és nagyon élesek is. A nyári esküvőszezon során van, hogy napi szinten fotózok esküvőket, így számomra ezek az objektívek jelentik a minőség, a méret és a súly tökéletes ötvözetét. Egész nap dolgozhatok velük, anélkül, hogy aztán fizikailag megérezném. Emellett pedig közeli, nagy részletességű képek készítésére is alkalmasak.

david bastianoni sony alpha 7M3 pár ölelkezik, mögöttük a naplementével

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/1.8, ISO 125

A jobb vállamra pedig a másik Sony α7 III fényképezőgép kerül, amelyre a Sonnar T* FE 55 mm-es f/1.8 ZA objektívem tettem fel. Ahogy már mondtam, választhatnám az 50 mm-es f/1.4 modellt is, de az 55 mm-es f/1.8 objektív képminősége egyszerűen fantasztikus, emellett pedig kisebb és könnyebb is. Nyilvánvalóan a G és a G Master sorozat által nyújtott képminőség lenyűgöző, de ezek a középtávú objektívek is kivételes minőséget biztosítanak.

david bastianoni sony alpha 7M3 fekete-fehér oldalprofilból készített kép a menyasszonyról

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/1.8, ISO 100

Arcok a fókuszban 

Az α7 III-mal nagyon könnyen fókuszálható az objektív. Ha valamilyen mozgást szeretnék megörökíteni, például, ahogy a menyasszony vagy a vőlegény sétál, akkor mindig a „Folyamatos fókusz” üzemmódot használom a témakövető üzemmóddal együtt. Portréknál az Eye AF funkcióval fókuszálok pontosan az alany szemére, így soha nem maradok le a pillanatról, és minden egyes portréképemen tökéletesen fókuszban vannak az alany szemei.

david bastianoni sony alpha 7M3 menyasszony és barátai nevetnek a szertartás előtt

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.2, ISO 200

Van még egy trükk a tarsolyomban: mindig be van kapcsolva az Arcfelismerés és az Arcregisztrálás funkció. A nap elején mindig készítek egy egyszerű portrét a menyasszonyról és a vőlegényről az Arcregisztrálás funkcióval. Ez a funkció egyszerűen lenyűgöző; amikor a gép több arcot érzékel egy adott képen, automatikusan ráfókuszál a menyasszony vagy épp a vőlegény arcára, ha ők is rajta vannak a fotón. Még a prioritást is beállíthatom rajta, vagyis mondhatom, hogy a menyasszony arcára fókuszáljon jobban, mint a vőlegényére.

david bastianoni sony alpha 7M3 friss házaspár nevetve vonul végig a padsorok között

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 160

Ezeknek a fókuszálási funkcióknak hála én a munka legfontosabb részére összpontosíthatok – az érzelmek megörökítésére. Készen kell állnom, hogy megörökítsem a vőlegény tekintetét, amint először megpillantja a menyasszonyt, amikor az oltárhoz vezetik. Nekem azzal nem kell törődnöm, hogy milyen az arckifejezése – mosolyoghat vagy épp sírhat is; én azt tudom, hogy nekem hitelesen kell megragadnom a pillanatot, hogy ő élete végéig bármikor felidézhesse azt.

Kiemelt termékek
ILCE-7M3
α7 III gép 35 mm-es Full Frame képérzékelővel

ILCE-7M3

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA

SEL55F18Z

SEL28F20
FE 28mm F2

SEL28F20

Kapcsolódó cikkek
David Bastianoni
alpha universe

David Bastianoni

Olaszország

„A fotózás számomra a problémák megoldását, az életről folytatott beszélgetést és a másokkal folytatott kommunikációt jelenti – némán. Nincsenek szabályok, nincsenek korlátok. Egyszerűen azzal kell aludni térni, hogy másnap újabb esély nyílik feltöltődni mindazzal az élménnyel, amelyet csak a komoly fotózás nyújthat."

Profil megtekintése


x