Alpha Universe háttértörténet
Alpha Universe háttértörténet
Ahogy én fotózok
Rendkívüli tájképek Michael Schaake szemével 

A legfontosabb dolog a tájképfotózásban, hogy türelmesnek kell lenned, és élvezni a táj részeként eltöltött időt. Előfordulhat, hogy a nap nagy részét gyaloglással töltöd, a fényekre várva, ezért alapfeltétel, hogy szeress a természetben lenni.

michael schaake sony alpha 7RM3 havas táj rózsaszín fényben úszó, távoli hegyekkel

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Tervezés és felkészülés

Tájkép készítésekor a célom, hogy a nézőt magammal vigyem, és olyannak mutassam meg a tájat, amilyennek én láttam. Azt szeretném, hogy nyűgözze le őket a látvány – ugyanúgy, ahogy engem lenyűgözött a kép készítésekor. Ennek egyik módja, hogy a lehető legkevesebb kutatást végzem az adott hellyel kapcsolatban. Ha túl sok felvételt látok más fotósoktól, az elrontja a csoda megélését, amikor először bukkansz rá egy helyre.

A látvány felmérése

A legjobb eredménnyel kecsegtető helyek némelyikét nagyon nehéz felkeresni. A fotóim többsége északi országban készül, így sokat kell túráznom, hogy elérjek a helyszínekre. Soha nem becsülöm alá az egyes túrák várható nehézségét, ezért számomra létfontosságú, hogy könnyű fényképezőgépet vihessek, amilyenek például a Sony Alpha sorozat tagjai is, hogy a felfedezés ne legyen megterhelő.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 a tenger és a hegyek fölötti viharos égen kibukkanó nap

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Amikor készen állok, átgyalogolok a tájon. Nem keresem tudatosan a felvételkészítés lehetőségét, de rendszerint valami megragadja végül a figyelmemet. Többféle dolgot keresek, amelynek működnie kell a felvételen, akár önmagában, akár másokkal együtt, például a fény irányát és minőségét, és ahogyan az alakítja a tájképet, valamint érdekes szerkezeteket és vezérvonalakat. Ami a színeket illeti, a reggeli és az esti órák természetesen különösen érdekesek, ezért igyekszem ezekre az időszakokra időzíteni a fotózásaimat.

michael schaake sony alpha 7RM4 két szalmatetős pajta természetesen képtődött óceáni öböl fölött

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/13, ISO 250

A kedvenc képeim egyike egy régi faluban készült, amely a Svédországban élő számiké. Kizárólag szertartásokra használják, egyébként lakatlan. Éjjel az autómban aludtam, és reggel 7 órakor keltem, hogy felmérjem a fények alakulását. Rendkívül ködös volt az idő aznap, a légkör pedig leírhatatlanul szépséges. Visszatekintve kijelenthetem, hogy az általam valaha felkeresett legbékésebb és legcsodálatosabb helyek egyike.

Megláttam a part egyik csodásan ívelt vonalát, amely a rönkkunyhónál végződött. A tó nyugalmat árasztott a ködben, a nap pedig szép egyensúlyt teremtett a kompozícióban. Muszáj volt felvételt készítenem róla. Vártam nagyjából 10 percet, amíg a nap kibukkant a ködből, és elérkezett az idő a fotózás megkezdéséhez.

michael schaake sony alpha 7RM4 sziklafalról lebukó kis vízesés az óceán mellett

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

A fényképezőgép beállítása

Különféle Sony fényképezőgépeket használok, ami teljesen attól függ, hogy mit fotózok és hova utazom. Az érzékelők széles dinamikatartománya, a hosszú akkumulátoros üzemidő, a nagy felbontás – számtalan oka van, hogy miért szeretek velük fotózni.

michael schaake sony alpha 7RM4 viharos ég ferde óceánpart szikla fölött

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

A legfontosabb fényképezőgépem a Sony α7R IV, amelyet nagyon szeretek a 61 megapixeles felbontása miatt. Emellett van egy Sony α7R III, egy α9 és egy α6400 gépem is. Ezek mellé számos objektívem van, de amikor gyalogtúrára megyek, minden gramm számít. Biztos akarok lenni abban, hogy nem pazarolok energiát, és a lehető legkönnyebb felszereléssel haladok, ezért nagyon gyakran csak az α7R IV van nálam az FE 16–35 mm f/4 ZA OSS objektívvel.

Ha néhány napos túrára indulok, időnként magammal viszem az FE 24–105 mm f/4 G OSS objektívet a táskámban, amely némi rugalmasságot kínál egy tájkép részleteinek kiemeléséhez.

michael schaake sony alpha 7RM4 fasor havas táj peremén

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5,6, ISO 250

A kép exponálásakor gyakran használok blendeprioritásos módot, Auto ISO érzékenységbeállítással, a lehető legkisebb zársebesség megadása mellett. Szintén nem ritka, hogy kézi expozíciót használok attól függően, hogy a fényképezőgép milyennek méri a jelenetet. Ezt szem előtt tartva sokszor használom a Mátrix mérési funkciót a teljes kép felméréséhez, vagy a csúcsfényeket mérem meg annak garantálása érdekében, hogy a lehető legtöbb részletet örökíthessem meg a csúcsfényekben.

 

Színkezelés és fotózás RAW-formátumban

Mindig RAW-formátumú felvételeket készítek. Ezzel minden alkalommal a lehető legtöbb részletet örökíthetem meg, így nagyobb a mozgásterem a kép szerkesztésekor.

Ez azt jelenti, hogy a kép nagyon lapos a szerkesztés szempontjából. Az egyik tippem a RAW-fotózáshoz: használd a fényképezőgép Természetes kreatív stílus funkcióját. Módosítsd a stílust a kontraszt és a színek minimumra állításával. Így amikor a képkeresőbe nézel, a RAW-felvételhez hasonlóan lapos képet látsz. Nem feltétlenül a legszebb látvány, de így sokkal több a részlet a csúcsfényekben és az árnyékokban, azaz láthatod, hogy milyen információid lesznek a RAW-fájlban végzett munkához.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 tűlevelű fák sora havas tájon naplementekor

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

A RAW-fájlok szerkesztésekor a célom mindig annak visszaadása, hogy az emlékeim szerint hogyan mutatott az adott jelenet. Lehet, hogy játszom egy kicsit a kontraszttal egy hangulat kifejezéséhez, de közben igyekszem a színeket természetesnek és az emlékeimben élőkhöz legközelebbinek megtartani. Azt szeretném, ha az emberek így látnák a képeimet.

 

Kiemelt termékek
ILCE-7RM4
α7R IV 35 mm Full Frame fényképezőgép 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 full-frame rétegelt CMOS-érzékelővel

ILCE-9

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24–105 mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Kapcsolódó cikkek
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Németország

„Jelen lenni a megfelelő pillanatban és látni a természet drámai szépségét lenyűgöző és nagyon személyes élmény lehet. A képek megosztásával remélem, hogy másokat is magammal vihetek erre az utazásra.”

Profil megtekintése


x