Ki Price Sony alpha 9 mélabúsan a kamerára meredő pár egy fogorvosi rendelőben

Ahogy én fotózok | Hogyan meséljünk képekkel a divatról

Ki Price

A fotózás előtt rengeteget kell tervezni a színfalak mögött. Gyakran a fotózás kreatív részének a kiötlése a legkeményebb feladat, de sosem tudhatja az ember, mikor és hol csókolja homlokon a múzsa.

Inspiráció

Az egyik legutóbbi fotózást például a fogorvosnál tett látogatásom ihlette! Megláttam ezt a nagyon laza „Banging Dental” nevű helyet, és arra gondoltam „mennyire szuper lenne itt megcsinálni egy projektet”. Szeretek játszani a végletekkel. Szeretem, amikor fura és eredeti helyekre akadok, de már egyre nehezebb olyan helyszínekkel és ötletekkel előállni, amelyekhez még senki nem nyúlt.

Ki Price Sony alpha 9 rózsaszín bársonyborítású széken ülő modell, keresztbe tett lábakkal

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Na, ugye ráakadtunk erre a szuper fogászati rendelőre, és már csak azt kellett kitalálni, milyen történetre fűzzük fel a fotózást. Ott voltam 46 éves fejjel, épp vártam, hogy betömjék a fogam, és egyszer csak eszembe jutott: „Susi és Tekergő”. Gondoltam, ezzel a témával akár több divatstílust is bevehetek a projektbe, és hát ott volt a helyszín is, és az a fura ellentmondás, ami ezzel járt – mért akarna bárki is egy fogászati rendelőben fényképezni; az emberek többsége retteg a fogászati rendelőktől.

Ki Price Sony alpha 9 fogorvosi székben ülő férfi, amint rosszkedvűen a kamerába bámul, mellette a kezében fogorvosi lámpát tartó hölggyel

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 100

Közreműködők

Ha megszületett a koncepció, a következő lépés, hogy megtaláljuk a megfelelő csapatot. Pontosan úgy, ahogy nekem is megvan a saját, egyedi fényképészeti stílusom, azt szeretem, ha a stylist, a fodrász és a sminkes kolléga is a saját víziója szerint teszi dolgát. De mindezt természetesen úgy, hogy kiegészítse az én munkám, és így elérhessük a kitűzött célt. A fogászati projekt során Amy Still volt a stylist és Tom Gillian felelt a frizurákért és a sminkért. Mindig az én elképzeléseim és koncepcióm mentén dolgoznak, amihez aztán hozzávegyítik a saját stílusuk.

Ki Price Sony alpha 9 fiatal pár kukucskál be a fogorvosi rendelő üvegajtaján

© Ki Price | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/2.8, ISO 50

Fontos, hogy jól tudjunk csapatként együttműködni, épp ezért van néhány olyan bevett szokásom, amelyekhez mindig ragaszkodom. Először is, mindig én érkezem elsőként, és igyekszem időt szakítani arra, hogy mindenkivel váltsak egy-két szót. És én hozom a kávét is! Sosem egy asszisztenst kérek meg. A jó hangulat nélkülözhetetlen, és az én felelősségem, hogy ezt megteremtsem.

A titkos fegyverem

Amikor szinte elveszünk a mindennapok bokros teendői közt, gyakran nem könnyű lendületesen érkezni egy fotózásra, ugyanakkor ez rendkívül fontos. Maga a fényképezés majdhogynem a legkevésbé fontos rész. A lendületet zenével szoktam megoldani. Mindig van egy Bluetooth-hangszóró a Sony α7R III mellett a fényképezőgép-táskában. Mindenhová viszem magammal, tulajdonképpen ez a titkos fegyverem. Szinte mindig beteszek valami zenét fotózás közben, és a munka jellegéhez leginkább illő műsorlistát választom ki.

Ki Price Sony alpha 7RM3 bohém ruhakölteményeket viselő férfi és női modell pózol a kamerának

© Ki Price | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 320

A felszerelés

Ami a felszerelést illeti, az α7R III az én jól bevált masinám; mindig azt használom, mivel sokat fényképezek vakuval, és így a mechanikus zárral, 10 képkocka/mp mellett is használhatom a vakut. Lehet, hogy furán hangzik, mivel gyakran az α9-est használják a gyors jelenetek megörökítéséhez, de ha valamilyen mozgást szeretnék megörökíteni vakuval, akkor én az α7R III-at veszem kézbe.

„Az általam talán legtöbbet használt objektív a Sony Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA modell. Az az „alapértelmezett” objektívem. Könnyű, rendkívül éles képet ad, és a hátterek is igazán szépek. Mindig ez az első dolog, amit a fényképezőgép-táskába teszek. Szeretem a Sony FE 85 mm f/1.4 GM objektívet is. Egyszerűen hihetetlen; nem tudok eleget áradozni róla. Amikor nagyon szűk helyen fotózok, és nem tudok eléggé hátralépni a kompozíciótól, akkor átváltok az 55 mm-es objektívre a hasonló hatás és a némileg szélesebb látószög kedvéért.”

Ki Price Sony alpha 9 rózsaszín bársonyborítású széken ülő fiatal férfi, mellette a barátjával, aki egyik térdét a széken pihenteti

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Végezetül, véleményem szerint az FE 70-200 mm-es f/2.8 GM egy kiváló objektív. Csak kifutós megbízások során nyílik alkalmam használni, mert olyankor kell egyfajta rugalmasság, hogy többféle felvételt készíthessek. Kicsit sajnálom, hogy csak ritkán vehetem kézbe, jó lenne, ha többet használhatnám.

Ki Price Sony alpha 7RM4 színpompás ruhát viselő modell egy ruhafogasra támaszkodva pózol

© Ki Price | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 800

Egy utolsó tanács

Aki most kezd bele a fotózásba, annak megint csak azt tudom tanácsolni, hogy az emberekre és a kapcsolatteremtésre helyezze a hangsúlyt. Menjetek és dolgozzatok egy fotós keze alá. Keressétek fel a magazinok fotós osztályát. Építsetek új kapcsolatokat az Instagramon. Jelöljétek meg a stylistokat, sminkeseket, modelleket. Jelöljétek be a magazinokat, a fotózási részlegek igazgatóit, és ne féljetek felvenni a telefont se. Ha nem kaptok választ, csak csináljátok tovább, alkossatok! Az egész a kapcsolatteremtésről és az alkotásról szól.

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.