Alpha Universe háttértörténet
Szabadság a divatban 

Lidia Popiel

„A divatban jelen van a varázslat” – jelentette ki Lidia Popiel. „És mivel a divatfotózás annyi mindennek a keveréke – emberek, ruhatervek, anyagok, vonalak, arányok, tájképek és helyszínek –, ez olyasmi, ahol szabadon kifejezheted magad, és új világokat hozhatsz létre. Ez a szabadság kifejezetten gyönyörűséges változatát jelenti számomra.”

A 17 éves korától modellként dolgozó Lidia ma Lengyelország egyik vezető fotósa, és bevallotta, hogy mindig árgus szemekkel figyelte a velük dolgozó fotósokat, és igyekezett mindent megtudni, de mindaddig nem jutott eszébe a váltás, amíg el nem jött a lehetőség.

„Egyik nap, egy fotózáson dolgozva kölcsönkértem az egyik fényképezőgépet, és telefotóztam egy tekercset. Aztán eladtam az egyik felvételt egy kozmetikai poszteren való felhasználáshoz. Így hirtelen fotós lettem!” – mesélte nevetve. „Természetesen folyamatosan tanulnom kellett, és a kollégáim rengeteget segítettek ebben. Elkezdtem fotózni a saját ruhaterveimet, és ezek közül sokat eladtam egy bizonyos divatmagazinnak – akkoriban mindössze kettő volt Lengyelországban!”

lidia popiel sony alpha 7R3 szúrós tekintetű modell ül baldachinos ágy szélén

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/20s @ f/9,0, ISO 100

Pörgessünk előre kb. 40 évet, és megérkezünk Lidia egyik friss projektjéhez, amelynek keretében jótékonysági eseményt fotóz a Múzeumbarátok Egyesülete számára, Varsóban. „Minden évben rendeznek egy jótékonysági eseményt a Nemzeti Múzeum javára” – mondta el. „Idén felkérték a tíz legnevesebb lengyel divattervezőt egy-egy ruhájuk adományozására, amelyeket később árverésre bocsátottak a Múzeumban tartott bál során. A fotózási felkérés igazi megtiszteltetés volt.”

A helyszín még izgalmasabb volt Lidia számára. „A nieborówi Radziwiłł Palota gyönyörű épület, és mivel a kollekció egyik témája a „szín” volt, lehetőség volt a ruhákat párba állítani az épület díszítőelemeivel” – magyarázta. A kifejezetten részletgazdag képek komoly előkészületeket kívántak” – mondta el Lidia. „Összeillő színeket és ismétlődő vonalakat kerestünk. Az is célom volt, hogy a modelljeink pózaiban jelenjen meg valami a hely történelméből, annak szellemeivel és titkaival együtt.”

lidia popiel sony alpha 7R3 háttal korlátnak támaszkodó modell

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/15s @ f/6,3, ISO 100

Kifejtette, hogy így a divatképek többet jelenthetnek az egyszerű portréknál. „Történeteket mesélhetnek el a fény, a részletek és a kompozíciós segítségével” – mondta el. „Számos különféle módszert használunk a tervezők koncepcióinak bemutatására, de végül mindig egy ember van a képen, és a felvételen keresztül beszélnie kell a közönséghez.”

Mindegy, melyik projektről van szó, a modelljeinek szervesen illeszkedniük kell a történetbe, tette hozzá Lidia. „A kulcs a megfelelő személy kiválasztása és a kommunikáció. Ez csapatmunka. A kisugárzással rendelkező modelleket keresem, de azt sem szeretném, hogy háttérbe kerüljön a ruha. Átlagon felülinek kell tűnniük, és a terv részévé kell válniuk. Így a tévelygések elkerülése érdekében a modellnek és a fotósnak folyamatosan fel kell tennie a kérdést magának: „Mit is csinálok éppen, és miért csinálom?’”

lidia popiel sony alpha 7R3 aranyruhás modell áll egy benyílóban

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/60s @ f/2,8, ISO 100

Rendszerint 50 mm-es objektívvel fotózik, de ehhez a projekthez Lidia egy FE 28 mm f/2 objektívre váltott. „Rövidebb gyújtótávolságot választottam, hogy nagyobb dinamikát tudjak létrehozni a helyszínen, de közben ne torzuljon a modellek sziluettje” – mondta el. „A beltér szépségének jelentős szerepet szántam a történetben, ugyanakkor az is tény, hogy ha viszonylag közel vagyok a modellhez, jobban tudunk kapcsolódni egymáshoz, főleg olyankor, amikor csak halkan tudok beszélni.”

Lidiának a Sony α7R III gépe is támogatja – funkciói segítenek abban, hogy a fotós a témára összpontosíthasson, ne a fényképezőgépre. Elmondása szerint a váz mérete és tömege, valamint a forradalmi Eye AF funkció megváltoztatta a divatfotózási módszereit.

„Munka közben úgy tűnhet, rengeteg időd van” – mondta el. „Ám valójában a másodperc törtrésze alatt kell döntést hoznod, hogy egy kép sikerült-e. Amikor használni kezdtem az Eye AF funkciót, korábban soha nem tapasztalt magabiztosságot adott, és az így megteremtett bizonyosság létfontosságú annak a különleges töredékmásodpercnyi pillanatnak a megtalálásában.”

lidia popiel sony alpha 7R3 lila ruhás modell támaszkodik háttal nagy zongorának

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/80s @ f/10, ISO 100

Kisebb, könnyebb, de továbbra is nagy felbontású vázának köszönhetően a kép komponálása szabadabb és zökkenőmentesebb lehet. „Néha elég fél centimétert elmozdulni, és minden megváltozik a képen” – mondta el Lidia. „Ezért dolgozom legtöbbször állvány nélkül. Amikor a nehéz fényképezőgépeimről áttértem a tükör nélküli Sony vázakra, azonnal éreztem a megkönnyebbülést, és a jelentős plusz szabadságot a munkám során.”

Tehát a szabadágról szól mindez, és Lidia szerint ez a fotózási stílus segíthet a fotósoknak abban, hogy megnyíljanak. „Ez azt jelenti, hogy nem kell félned a képzeletedtől, és nem kell félned az őszinteségtől” – zárta le a gondolatait. „Fotózz magadnak, ne a kritikusoknak. És ne hidd, hogy már mindent megcsináltak mások, mert a te munkád mindig egyedi lesz. Tanulj folyamatosan, csodálkozz rá a dolgokra, és legyél szabad.”

Köszönetnyilvánítás:

Smink: Marianna Jurkiewicz
Fodrász: Kacper Rączkowski/Kevin Murphy Pl
Öltöztető stylist: Agnieszka Ścibior
Modellek: Uncover Models
Fotós együttműködő partner: Wolf Studio (Varsó)

Kiemelt termékek
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal

ILCE-7RM3

SEL28F20
FE 28mm F2

SEL28F20

Kapcsolódó cikkek
Lidia Popiel
alpha universe

Lidia Popiel

Lengyelország

A fényképészet az átlényegülésről, az eltökéltségről és az odaadásról szól, azért, hogy alárendeljük magunkat annak, amit az objektív előtt látunk. Ez az a pillanat, amikor nem saját magadhoz tartozol; nagyon tűnékeny ez a pillanat, így gyorsnak kell lenni. De elkapkodni sem szabad.

Profil megtekintése


x