Az árnyékok mélysége

José M. Mercado

Akár személyes projektjéről, akár szerkesztőségi fotózásról van szó, José M. Mercado fő szenvedélye az emberek fotózása. „Nem tudom elképzelni a fotózásomat emberek nélkül, hiszen ők jelentik a teljes munkásságom fő okát” – mondja.

A mód, ahogyan José megvilágítja portréfotóit, kulcsszerepet játszik az általa készített felvételeken, és ez nem olyasmi, amit csak úgy kitalál a helyszínen. Az alanyok történetének és személyiségének bemutatása érdekében a legelső pillanattól gondos tervezés zajlik. Ami azt illeti, amikor José készen áll a kioldógomb megnyomására, a munka java részével már végzett is. 

jose m mercado sony alpha 9 gyapjúsapkát viselő nő, fekete háttér előtt

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/5.6, ISO 100

„Átfogó alkotói folyamat húzódik meg minden fényképem mögött, esetenként több hónapos munka” – árulta el. „Minden megbízás más, az általam követett eljárás mégis mindig ugyanaz.”

A kutatási fázisban információt gyűjt a témáról, amelyen dolgozik, hogy pontosan meg tudja jeleníteni saját nézőpontját. Ezután rajzokat készít a kreatív szakaszban a megvilágítási összeállítás és a végső felvétel elrendezésének kidolgozásához. És amikor a végső kép tényleges elkészítése következik? „A munka már szinte kész is” – vonja meg a vállát. „Elég a fejemben vagy a rajzaimon megalkotott képet átjuttatni a fényképezőgépbe.”

jose m mercado sony alpha 99 vörös ruhás hölgy függ trapézról

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/500s @ f/5,0, ISO 400

Mindezt a Sony Alpha fényképezőgépek teszik lehetővé José számára – különféle Sony fényképezőgépeket és objektíveket használ, melyeket nagy gondossággal választ ki az adott feladathoz. A sportolók fényképezéséhez kapcsolódó stúdiómunka során a Sony α9 gépet használja, amely gyors automatikus élességállítást és 20 kép/mp-es sorozatfelvételt kínál a mozgások kimerevítéséhez. Emellett a Sony α7R III és annak 42,4 megapixeles érzékelőjét használja, ha kompromisszummentes képminőségre van szükség. Saját utazásaihoz és saját személyes utcai fotózási projektjeihez José az α7S gépét használja, kihasználva annak nagy érzékenységű érzékelőjét és csendes zárszerkezetét.

Ha az objektívekről van szó, a választás javarészt az aktuális feladattól függ, és José készletében megtalálható az FE 70-200 mm f/4 G OSS, az FE 85 mm f/1.4 GM, a Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS és az E 35 mm f/1.8 OSS, de leggyakrabban az FE 24-105 mm f/4 G OSS objektívet használja.

jose m mercado sony alpha 99 az ablaknál álló balett-táncos gyönyörködik saját képében a falnak támasztott tükörben

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/60s @ f/3.5, ISO 1250

Tekintse végig José jelentős portréfotós portfólióját, és láthatja, ahogy stílusa és látásmódja áthatja a felvételeket – mindez a téma megvilágítására vezethető vissza. Gyakran tűnik fel a csúcsfények és az árnyékok gondosan megtervezett játéka, ahol a csúcsfények azokat a részleteket emelik ki, amelyek segítségével José mesélni szeretne a kép témájáról.

jose m mercado sony alpha 9 bázisugró szökken át a telefonica épület tetőszerkezetén

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/9.0, ISO 100

„Úgy gondolom, fontos tudni használni egy helyszín mesterséges és természetes megvilágítását, valamint kompozícióját” – jelenti ki tűnődve. „A fény teszi lehetővé a fényképezést, és a komponálás rendezi el a fényképet részeit alkotó elemeket. Amikor fotósként sikerül uralni ezt a két területet, világosabban fejezhetjük ki magunkat.”

jose m mercado sony alpha 7S női hegedűművész pózol sötét háttér előtt

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24-105 mm f/4 G OSS | 1/125s @ f/7.1, ISO 100

A fények igazi megértéséhez José tanulmányozza a környezetét, felméri, hogy a különféle perspektívák és források hogyan tehetik világosabbá a teret vagy valakinek az arcát, és ez hogyan hozhat létre árnyékokat – ez olyasmi, ami számos felvételén visszaköszön. „Igazán szeretem a fényt, de az az igazság, hogy leginkább az árnyékokat kedvelem” – árulja el.

A fény jobb megismerésére érdekében kísérletezve néhány éve José kialakított egy gyakorlatot, amelyben olyan embereket figyelt a metrón, a buszon és bárokban, akik kitűntek a környezetükből a pillanatnyi megvilágításuk miatt.

„Az árnyékok folyamatos nézésén és figyelésén keresztül mindig meg kell tippelni, hogy mely fényforrások hozzák létre őket, milyen jellegű a fény, és milyen szögben érkezik” – fejti ki. „Ez valóban sokat segített nekem a dolgok gondosabb megfigyelésében, és nagyban hozzájárult a képeim megvilágításával kapcsolatos képességeimhez.”

jose m mercado sony alpha 99 amerikaifutball-játékos portréja profilból

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/11, ISO 100

A Sony fényképezőgépei biztosítják José számára a kreatív szabadságot, ő pedig a fotós önkifejezés iránti szenvedélyéből merít ösztönzést és ihletet a fényképezéshez. Számára ez nem munka és nem hivatás, hanem olyasmi, amit egyszerűen muszáj csinálnia.

„Nem úgy kezdtem neki a fotózás világának, hogy valamikor ez lesz a hivatásom. Sőt, ami azt illeti, ma sem gondolom így; hanem azért csinálom, mert úgy érzem, muszáj csinálnom, ugyanis enélkül egy részem elenyészne. Szükségem van arra, hogy kifejezzem az érzéseimet, és jelenleg ezt a fotózáson keresztül teszem.” 

jose m mercado sony alpha 9 férfi szökken át keskeny csatorna felett alkonyatkor

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 100

Hozzáteszi: „Nem az örökkévalóságnak fotózok; azért készítem a képeimet, mert szeretem csinálni, és soha nem tekintek a jövőbe, csak élvezek minden egyes felvételt, és ez ösztönöz további fényképek elkészítésére.”

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-7S
α7s E-bajonettes fényképezőgép Full-Frame érzékelővel

ILCE-7S

ILCE-9
α9 Full Frame, tükör nélküli fényképezőgép CMOS-érzékelővel

ILCE-9

SLT-A99V
α99 A-bajonettes fényképezőgép 35 mm-es Full-frame érzékelővel

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24–70 mm F2.8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24-105 mm-es F4 G OSS objektív

SEL24105G


x