Kétkerekűek fotózása

Russ Ellis

Russ Ellis, a kerékpározás megszállottja úgy gondolja, az övé a legjobb munka a világon – körülutazza a Földet, és pénzt kap azért, hogy kedvenc sportját fotózza. De Russ karrierútja nem egy nagy terv eredménye volt, amelyet már gyermekkora óta dédelget.

A 10. születésnapjára kapott fényképezőgép megszerettette vele a fotózást, és bár az iskolában lelkesen sportolt, a kerékpár csupán közlekedési eszköz volt a Nottinghamben született ifjú számára. 2013-ban barátaival egy kerékpáros nyaraláson vett részt Mallorcán, és itt szeretett bele igazán a két kerékbe.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 320

Ezzel nagyjából egy időben Russ egyre komolyabban kezdte venni a fényképezést: először a természet- és utcai fotózásba kóstolt bele, majd helyi kerékpárversenyeken készített felvételeket, 2015-ben pedig a Cycling Weekly felkérte, hogy készítsen fotókat a magazinba a Párizs–Roubaix versenyről.

„Amikor pénzt kaptam az első verseny fotózásáért, az jelentette a fordulópontot. Akkor jöttem rá, hogy én ebből akarok élni.”

A fotós munkaajánlatok folyamatosan szaporodtak, és a Sky még abban az évben felkérte Russt, hogy készítse el „Sky Loves Cycling” kampányuk fotóit. Russnak ekkor kellett ledöntenie, hogy irodai munkájának biztonságát választja-e, vagy szenvedélyéből kovácsol karriert. Szerencsére az utóbbit választotta.

2017-ben, két nappal az előtt, hogy a Tour de France fotózására indult, lehetőséget kapott az új α9 kipróbálására. Ahogy azt minden profi fotós tudja, a felszerelés 100%-os megbízhatósága létfontosságú, így Russ az új fényképezőgépet az első napokban a már bevált, megbízható készülékével párhuzamosan használta.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70 mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.2, ISO 100

„Nem számítottam rá, hogy ilyen sokat használom majd az α9-et, de amikor gyorsan belenéztem a menürendszerbe, igazán áttekinthetőnek találtam, így aztán az első naptól kezdve ezt is használtam a meglévő készletem mellett. Pont ugyanolyan kényelmes volt. Az Eye-AF pedig olyan lehetőségeket nyitott meg előttem, amilyenek általában nem kínálkoztak volna. A végére már mindig csak az α9 után nyúltam.”

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

A sportfotósok – talán a konfliktushelyzetben fényképezők kivételével – híresek arról, hogy nem bánnak kesztyűs kézzel a készülékükkel, és a fényképezőgépüknek a szünet nélkül munkához elég strapabírónak kell lennie.

„Jó sokat fotóztam motorról, és időnként az időjárás nem volt túl kegyes hozzám. Kicsit aggódtam, hogyan birkózik meg majd az α9 az esővel és a cudar bánásmóddal – különösen mivel tudtam, mit bír ki a DSLR-készletem – de jól vizsgázott, soha nem hagyott cserben.”

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Elsődleges feladata mellett, hogy a kerékpárosokat fényképezze az útvonal mentén, Russ korlátlanul bejárhatott a színfalak mögé – amit nagyon szeretett volna dokumentálni, talán egy kicsit visszatekintve korábbi utcai fotózására.

„Fantasztikus volt a színfalak mögött egy ilyen kis fényképezőgéppel dolgozni – a csendes zárnak köszönhetően olyan pillanatokat tudtam megörökíteni, ami tükörreflexes géppel képtelenség. Szó szerint ki tudtam hajtani a képernyőt és fotózni anélkül, hogy bárki észrevette volna. A végén kiváló képekkel távoztam.”

A klasszikus, hosszú objektíves felvétel helyett, amit számos sportfotós alkalmaz, Russ inkább szeret közeli és személyes kapcsolatba kerülni a versenyzőkkel, vagy némi perspektívát adni a képeknek a tájban. Sok munkájánál a rövid objektíveket kedveli, különösen a Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA modellt, melyet teljesen kinyitva használ.

„Imádom az 55 mm-es f/1.8-as objektívem – mondhatni, ez a mindenesem, különösen a verseny kezdetén, amikor az első képeket készítem. Szeretek kis mélységélességgel operálni, ezért gyakran nyitom nagyra a rekeszt, és az objektív mindig remek munkát végez. A 35 mm-es f/1.4-est is használtam, amely egyszerűen lenyűgöző, újabban pedig a 16–35 mm-es f/2.8-as G Masterrel kísérletezek, amellyel sokkal rugalmasabban lehet fotózni.”

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/4000 s, f/1.8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

„Van egy 70–200 mm-es f/2.8-as G Masterem, ami remek objektív, de én jobban szeretek az események sűrűjében lenni, így a rövid objektívek jobban passzolnak a stílusomhoz. A célba ért bringásokat fotózom közelről, amikor összeölelkeznek vagy pacsiznak a csapattársaikkal a verseny végén.”

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-9
α9 Full Frame, tükör nélküli fényképezőgép CMOS-érzékelővel
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

UK

Folyton keressen valami különlegeset, meséljen el egy történetet.

Profil megtekintése

TEST


x