Alpha Universe háttértörténet
Pozitív változás

Manuel Lopez

 

„Csak remélni tudom, hogy segít” – kezdett bele Manuel Lopez. Nem csupán a legújabb projektjéről beszél, amelyben bemutatja az országában, Svájcban zajló, klímavészhelyzethez kapcsolódó demonstrációkat, hanem magáról a mozgalomról is.

A felvonulások és gyűlések csúcspontján 100 000 ember jelent meg Bern utcáin. „Ez nyilvánvalóan nagy tömeg egy nyolcmillió lakosú országban” – jegyezte meg Manuel. „Biztos vagyok abban, hogy a jó felvételek segítenek tettre késztetni az embereket, és terjeszteni a pozitív hangulatot. Korábban soha nem gyűlt össze ennyi ember, és Svájcban ez szenzációs dolog.”

manuel lopez sony alpha 9 fiatal nő tiltakozást irányít megafonnal

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel 2019 eleje óta vesz részt a demonstrációkon. „Svájcban minden klímaaktivista megmozdulás azzal kezdődött, hogy a fiatalok kimentek az utcára” – magyarázta. „Egyszerűen velük tartottam, és fényképeztem. Elkezdték használni a fotókat digitális kampányaikban, így velük maradtam, és további időt és energiát fektettem a projektbe. Most az időm jelentős részét az aktivistaságra fordítom. Az általános célok mellett érzelmileg is azonosulni tudok vele, és igazán tartalmasnak is tartom.”

A változás alapvető fontosságú, de Manuelnek nem kellett másik fényképezőgépre váltania a tüntetések fotózásához, ugyanis az α9 ugyanolyan otthonosan mozog a riportfotózás területén, mint… nos, igazából, mint bármilyen más területen.

„Nagyszerű fényképezőgép” – lelkendezett. „Két éve használom, és igazán nagy előrelépést jelentett számomra, különösen a funkciók testreszabásának lehetősége miatt. Az igényeimnek megfelelően módosíthatom a fényképezőgépet, és nem fordítva, márpedig ez jelentősen megkönnyíti az időérzékeny és feszültséggel teli helyzetekben történő munkavégzést.”

manuel lopez sony alpha 9 fiatalok demonstrálnak fridays for future rendezvényen

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Hogyan alakítja Manuel a saját igényeinek megfelelőre a funkciókat? „Nos, először szinte minden gombot kikapcsolok, hogy ne lehessen őket véletlenül aktiválni” – mondta el. „Ilyen jellegű környezetben ez fontos, mert a fényképezőgép nekiütődhet dolgoknak. A hátsó vezérlőkerékre állítom az ISO funkciót az új testreszabási funkciókkal együtt, így gyorsabban tudok módosítani a beállításokon. Emellett gombot rendeltem a képek egyenkénti zárolásához, így a gyorsítás jegyében lehetőségem van letölteni csak a zárolt képeket a számítógépemre, és hamarabb eljuttatni a világba a felvételeimet.”

„Az α9 fizikai megvalósítása is képes tartani a lépést” – fogalmazta meg Manuel. „Két évnyi nyúzást követően a fényképezőgépim rendszerint ramatyul néznek ki, erősen viharvertek” – mondta nevetve. „Az α9 viszont igazán jól tartja magát.”

manuel lopez sony alpha 9 tüntető tüzet köp a klímafelvonuláson

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

A tudósítói munkában előnyt jelent a hangtalan fotózás lehetősége és a kis méretű fényképezőgép is. „A Sony néma fényképezési funkciójával szinte egyáltalán nem zavarok senkit fotózáskor” – mondta el. „Ez különösen olyan helyzetekben hasznos, amikor az emberek nem igazán szeretik a fényképezőgépet a közelükben. A méret is nagy előny, ugyanis sokkal inkább a csoporthoz tartozónak érezhetem magam, márpedig – szerintem – másképpen fog bele valaki az események megörökítésébe, mint ha nagyobb géppel tenné. Egyszerűen könnyebb így elvegyülni és észrevétlennek maradni, ami segít jobb felvételeket készíteni.”

 

Az α9 is segíti Manuelt az izgalmasabb szögek megtalálásában a tiltakozásokon. „Az utca szintjén készített felvételek mellett mindig igyekszem a lehető legmagasabbra feljutni, sziklákra, hidakra, épületekre vagy akár útjelző táblákra, hogy madártávlatszerűen tudjam megmutatni az embertömeget. A kihajtható képernyővel akár kartávolságra is tarthatom a gépet, és egy kézzel fotózhatok. Egyértelműen érzékelhető a különbség.”

 

manuel lopez sony alpha 9 klímafelvonulás felülnézetből

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Manuel elmondása szerint a felvételeinek célja minden esetben a „színes, békés és boldog” látvány megörökítése. „A pozitív szemlélet képviselete tudatos választás eredménye. Az egész mozgalomnak szerves része a színgazdagság és a barátságosság, a nyitottság, és az, hogy bárki csatlakozhat. De eleve így szeretek fotózni, világos és fényes témákat, komoly photoshopolás nélkül; az adott látványból igyekszem a legtöbbet kihozni – ez a fotózás esszenciája. A fényképezőgépem érzékelőjének dinamikatartományára jelentős szerep hárul ebben, különösen olyan jeleneteknél, ahol az emberek nagy épületek körül láthatók, mögöttük fényes égbolttal.”

manuel lopez sony alpha 9 nagy tömeg demonstrál klímaügyben a szövetségi palota előtt

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Manuel elmondása szerint a projekt friss perspektívát mutatott neki a világról és a fotózásról – az igazán apró (például három, az esőerdő felégetésének leállításáért a brazil nagykövetség előtt táblával demonstráló embert jelentő) eseményektől a Bernben megrendezett nagy, nemzeti sztrájkig.

„Életemben először tulajdonképpen beleolvadtam egy csoportba, járjuk az utcákat, és esélyem nyílt részévé válik valami nálam nagyobbnak és fontosabbnak, miközben megörökítem a történéseket.”

Kiemelt termékek
ILCE-9
Alpha 9 gép full-frame egymásra helyezett CMOS-érzékelővel

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Kapcsolódó cikkek
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Svájc

A több kevesebb.

Profil megtekintése