Az újjászületett α9 | 5.0-ás verziójú firmware-rel

Mine Kasapoğlu 

A firmware 5.00-ás verziójának megjelenését követően – amely egyébként ingyenesen letölthető – újjászületett a díjnyertes α9; immár 20 teljesen új funkcióval büszkélkedhet, míg a korábbiak alapvető frissítéseken estek át.

MI-vezérelt automata fókusz

A már eddig is széles körben elismert automata fókusz újratervezett változata az MI-vezérelt valós idejű AF-követésnek köszönhetően gyors és precíz fókuszkövetést és eddig soha nem látott pontosságot biztosít.

A valós idejű AF-követés párhuzamosan fut a szintén a frissítés során hozzáadott Eye AF funkcióval. A Sony kategóriaelső Eye AF-technológiájának legújabb kiadása, a valós idejű Eye AF funkció MI-alapú tárgyfelismeréssel lett felvértezve, így páratlan sebességgel és hatékonysággal találja meg és követi az alany szemét. Ezen felül a valós idejű Eye AF funkciónak hála a szemérzékelés automatikusan aktiválódik, ha a zárkioldó gombot félig lenyomják, és még akkor is pontosan működik a fókuszkövetés, ha az alany szeme a fényképezés során átmenetileg rosszul látható.

mine kasapoglu sony alpha 9 két gátfutó akcióban

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/4.5, ISO 400

A videokészítők további javulást tapasztalhatnak majd az új, videózáshoz tervezett Fast Hybrid AF-rendszernek köszönhetően, amely simább és pontosabb fókuszt biztosít felvétel közben, még akkor is, ha az alany előtt éppen egyéb tárgyak haladnak el.

 

Terepen

Mine Kasapoğlu, hivatásos sportfotós nemrég tette próbára az új 5.0-ás firmware-t, és teljesen lenyűgözték a kedvenc fényképezőgépén eszközölt fejlesztések.

Kifinomult vezérlési funkciók 

A Saját tárcsa lehetővé teszi a funkciók egyéni hozzárendelését

Egyéni igényeinek megfelelően az egyes funkciók immár az első/hátsó tárcsákhoz és a vezérlőtárcsához is hozzárendelhetők, így a gyakran használt funkciók még gyorsabban elérhetővé válnak egy egyéni gomb megnyomásával. A hozzárendeléseket az egyéni gombokat használva kapcsolhatja ki és be.

sony alpha 9 saját tárcsa menüje

Az egyéni gombok és a funkciómenü egyszerűbb beállítása

Az egyéni gombok beállítási kijelzőjén immár a kiválasztott vezérlőgombokat ábrázoló illusztrációk is láthatók, így még könnyebben követhető, melyik gombhoz szeretné hozzárendelni az adott funkciót. Emellett a funkciómenü beállítása is egyszerűbbé vált.

sony alpha 9 egyéni gombok menüje

Képminőség

A frissített firmware jelentősen hatékonyabb képfeldolgozást biztosít, ezzel maximalizálva a Full-Frame érzékelő képességeit. A fényképezőgép képes pontosabban visszaadni a fényviszonyok tekintetében végbemenő finom változásokat, így biztosítva az egyenletesebb és természetesebb tónusátmenet, valamint a továbbfejlesztett automatikus fehéregyensúlyt.

mine kasapoglu sony alpha 9 gátfutó nyújt a verseny előtt

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 135mm f/1.8 GM OSS | 1/10000s @ f/1.8, ISO 400

Mobilalkalmazások

Miután januárban már beharangozták a PlayMemories Mobile utódjaként, most végre piacra dobták az Imaging Edge Mobile-t is az új firmware kiegészítéseként, és mellé megjelent a Transfer & Tagging add-on alkalmazás is.

Mine Kasapoğlu

Az Imaging Edge Mobile segítségével képeit még fotózás közben átmásolhatja fényképezőgépéről egy ahhoz csatlakoztatott mobileszközre. A képek az új „automatikus háttérben futó továbbítás okostelefonra” funkcióval küldhetők át, melynek köszönhetően a felhasználók könnyedén közzé tehetnek bármilyen tartalmat az egyes közösségi média platformokon közvetlenül a telefonjukról. A mobilalkalmazás a 4K-videók átvitelét is támogatja, valamint távvezérlési funkciót is biztosít.

A Transfer & Tagging add-on alkalmazás azonnali átviteli munkafolyamatot biztosít azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy anélkül küldjék át a tartalmakat telefonjukra a fényképezőgép FTP háttértovábbítási funkciója segítségével, hogy a folyamat egy pillanatra is elvonná a figyelmüket a fotózásról. A képekhez mellékelt szövegek és képaláírások hangbevitel útján történő létrehozása tovább egyszerűsíti a fényképészek és a csapat többi tagja közti kommunikációt és az általános munkafolyamatokat. Az online funkció segítségével pedig több eszköz között is szinkronizálhatja a feliratozáshoz használt szószedetet.

Továbbfejlesztett használhatóság és munkafolyamatok

Az 5.0-ás verziójú firmware-rel az a9-es számos, a felhasználók által kért funkcióval bővült:

Továbbfejlesztett érintőpanel
Továbbfejlesztett két kártyás működés
RAW + JPEG esetében is beállítható JPEG-minőség
Közvetlenül a kijelző gombjáról is kiválasztható a képernyő kikapcsolása funkció
Sorozatfelvételek csoportos megjelenítése

Használhatósági fejlesztések

A kontraszt AF-pontok száma 25-ről 425-re emelkedett
A folyamatos fókusz akár f/16-os blendeértékkel is használható, f/11-es értéknél pedig jelentősen jobb teljesítményt biztosít

Ha többet szeretne megtudni az új firmware-ről és a szoftveralkalmazásokról, kérjük, látogasson el a támogatási oldalra

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-9
α9 Full Frame, tükör nélküli fényképezőgép CMOS-érzékelővel

ILCE-9

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2.8 GM OSS

SEL400F28GM

Mine Kasapoğlu
alpha universe

Mine Kasapoğlu

Törökország

A fény, az energia és az érzelem nyomában – tökéletesen időzített felvételeken.

Profil megtekintése


x